Lahjan lähettäjälle

Selvitä, onko tavaroilla rajoituksia tai kieltoja siinä maassa, johon lähetät lahjan. Jos lähetät lahjan Suomeen, lahjan vastaanottaja huolehtii lahjan tullauksesta.

Lähetätkö lahjan Suomesta ulkomaille?

Lahjatavaroilla saattaa olla rajoituksia tai kieltoja siinä maassa, johon lähetät lahjan. Kohdemaan rajoitukset ja kiellot saat selville esimerkiksi maan viranomaisilta tai suurlähetystöstä. Suomen tullilla ei ole tietoja muiden maiden rajoituksista tai kielloista.

Huomioi, että et saa kuitenkaan lähettää Suomesta ulkomaille lahjana esimerkiksi seuraavia tavaroita:

  • huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä
  • ampuma-aseita ja -tarvikkeita
  • kulttuuriesineitä.

Lisätietoja saat kuljetusyritykseltä. Lue lisää esimerkiksi Postin sivuilta kielletyistä lähetyksistä ja maakohtaisista kielloista ja rajoituksista.

Sinun ei yleensä tarvitse tehdä Tullille vienti-ilmoitusta, kun lähetät lahjan ulkomaille. Posti tai muu kuljetusyritys saattaa kuitenkin tarvita Tullin vienti-ilmoituksen tai kuljetusyrityksen omia ilmoituksia. Tarkista asia Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä. Tullin vienti-ilmoituksen voit tehdä Vienti-ilmoituspalvelussa

Lähetätkö lahjan ulkomailta Suomeen? 

Tullauksesta huolehtii yleensä lahjansaaja. Huomioi, että lahjoina vastaanotettavilla tavaroilla on Suomessa rajoituksia ja kieltoja, jos lahja sisältää esimerkiksi alkoholia, tupakkatuotteita, eläinperäisiä elintarvikkeita, kasveja tai eläimiä. Lue, mitä saat vastaanottaa lahjana Suomeen. Lue lisää tavaroiden rajoituksista ja kielloista Suomessa.

Lahjansaaja saattaa tarvita tullausta varten kirjallisen selvityksen lahjapaketin sisällöstä ja arvosta. Säilytä siksi esimerkiksi kuitti tai muu vapaamuotoinen selvitys lahjan sisällöstä ja arvosta. Lähetä se tarvittaessa lahjansaajalle.


Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Lahjalähetykset