Alkoholi lahjalähetyksessä

Jos saat alkoholia lahjana EU:n alueelta, alkoholin valmisteverotuksesta ja siihen liittyvästä neuvonnasta vastaa Verohallinto.

Jos saat alkoholia lahjana EU:n ulkopuolelta tai EU:n tullialueen sisältä mutta veroalueen ulkopuolelta, sinun on tullattava lähetys.

Alkoholijuoma on nautittavaksi tarkoitettu juoma, joka sisältää enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Alkoholin arvonlisävero on 24 prosenttia. Alkoholi- ja alkoholijuomaveroa kannetaan alkoholijuomaverotaulukon mukaisesti. Juomapakkausveroa kannetaan 0,51 euroa litralta.

Rajoituksia

Alle 18-vuotiaat eivät saa tuoda maahan alkoholijuomia, ja alle 20-vuotiaat saavat tuoda maahan vain mietoja alkoholijuomia.

Väkiviinaa ei saa tuoda maahan ilman lupaa. Yksityishenkilö ei saa vastaanottaa ulkomailta lahjalähetyksenä väkiviinaa, jota on yli 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävä alkoholipitoinen aine sen käyttö- ja pakkaustavasta sekä päällysmerkinnöistä riippumatta.

Alkoholijuomat EU:n ulkopuolelta

Lahjalähetykseen sisältyvistä alkoholijuomista kannetaan aina alkoholijuomavero ja arvonlisävero tuotteiden arvosta tai määrästä riippumatta.

Saat kuitenkin vastaanottaa tullitta lahjana EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta alkoholia ja alkoholijuomia edellyttäen, että 45 euron arvoraja ja seuraavat määrät eivät ylity:

  • 1 litra tislattuja juomia ja alkoholipitoisia juomia, joiden alkoholipitoisuus on yli 22 tilavuusprosenttia TAI
  • 1 litra tislattuja juomia, alkoholipitoisia juomia ja viini- tai alkoholipohjaisia aperitiiveja, taffiaa, sakea, tai vastaavia juomia, joiden alkoholipitoisuus on enintään 22 tilavuusprosenttia, kuohuviinejä, väkeviä viinejä tai suhteellinen valikoima näitä tuotteita JA
  • 2 litraa kuohumattomia viinejä eli puna-, valko- ja roséviinejä.

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Alkoholi