Tilatut sanoma- ja aikakauslehdet

Toisesta EU-maasta ja muualta Suomesta Ahvenanmaalle lähetetyt lehdet

Myös sanoma- ja aikakauslehdet, jotka tuodaan Ahvenanmaalle verorajan yli, on tullattava. 

Jos saat lehden toisesta EU-maasta tai muualta Suomesta Ahvenanmaalle, sinun pitää tullata se ja maksaa siitä arvonlisävero Tullille. Voit tullata kaikki samaan tilausjaksoon kuuluvat lehdet yhdellä kertaa jo ennakolta. Tullaus on tehtävä viimeistään lehtitilauksen laskun eräpäivänä. Voit myös tehdä tulli-ilmoituksen jokaisesta lehdestä erikseen. 

Saat tilausjakson alun lehdet ja erikseen tullatut lehdet itsellesi ennen arvonlisäveron maksamista. Maksamattomasta arvonlisäverosta  sinun ei tarvitse antaa Tullille vakuutta.

Tulli-ilmoitusta ei tarvitse antaa järjestön jäsenlehdestä tai ilmaislehdestä, kuten esimerkiksi mainoskuvastosta.

Toisesta EU-maasta lähetetyt lehdet

Voit tullata toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle lähetetyt lehdet Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Sinun ei kuitenkaan tarvitse tullata lehteä eikä maksaa arvonlisäveroa, jos lehden lähettäjä on ilmoittanut sinulle, että hän tullaa lähetyksen puolestasi. 

Ilmoita palvelun kohdassa ”Tavarankuvaus” lehden nimi, tilauslaskun eräpäivä sekä tilausjakso, jolta maksat arvonlisäveron. Ilmoita kohdassa ”Hinta ja valuutta” tilausjakson hinta ja valitse arvonlisäveroksi ”10 % kirjat ja lehdet”.

Muualta Suomesta lähetetyt lehdet

Monet suomalaiset lehtitalot tullaavat tilaamasi lehdet puolestasi, esimerkiksi verorajanumeron avulla. Tällöin sinun ei tarvitse tullata ja maksaa arvonlisäveroa Tullille, vaan arvonlisävero laskutetaan sinulta tilauksen yhteydessä. Jos lehden lähettäjä ei ole tullannut lehteä, sinun on tullattava lehdet yritysten Tulliselvityspalvelussa

Kun teet tulli-ilmoitusta, valitse veronmääräytymispäiväksi päivä, jolloin täytät ilmoitusta. Ilmoita liiteasiakirjan viitenumero (esimerkiksi laskun tai tilausvahvistuksen numero), liiteasiakirjaa ei tarvitse ladata liitteeksi. Lisää kohdassa ”Lisätiedot” uusi rivi, jolle valitset lisätietokoodin FIXXX. Kirjoita kohtaan ”Koodin kuvaus” lehden nimi, laskun eräpäivä sekä tilausjakso, jolta maksat arvonlisäveron. Valitse arvonlisäveroksi 10 %, ilmoita tavaran hinnaksi koko tilausjakson hinta ja valitse valuutta. Kun ilmoituksen tiedot ovat oikein, lähetä ilmoitus. Kun ilmoitus on hyväksytty, maksa arvonlisävero sivulla ”Yhteenveto ja lähettäminen” valitsemalla painike ”Maksa nyt”. Voit maksaa halutessasi laskun myös 10 päivän kuluessa.

Ennen 1.7.2021 maksetut lehtitilaukset

Sinun täytyy tehdä tulli-ilmoitus kaikista niistä lehdistä, jotka saat 1.7.2021 jälkeen. Jos lehtitilauksesi on alkanut ennen 1.7.2021, maksat arvonlisäveron vain 1.7.2021 tai sen jälkeen saapuvista lehdistä. Tällaiset tilaukset on tullattava viimeistään heinäkuun 2021 loppuun mennessä. 

Esimerkki

Esimerkki tulli-ilmoituksessa ilmoitettavan tavaran arvon laskemisesta: Tilausjakso on 1.5.–30.10.2021 eli kuusi kuukautta. Tilauksen arvo on 60 euroa ja lehti tulee kerran kuukaudessa. Yhden lehden arvoksi tulee siis 10 euroa. Ilmoita palvelussa hinnaksi/tavaran arvoksi vain heinäkuusta eteenpäin tulevien neljän lehden arvo eli 40 euroa..

EU:n ulkopuolelta tulevat lehdet on tullattava yksitellen

Jos sinulle lähetetään lehtiä EU:n ulkopuolelta, sinun pitää tullata ja maksaa arvonlisävero jokaisesta lehdestä erikseen. Voit tullata lehden Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa heti, kun olet saanut Postilta tai muulta kuljetusliikkeeltä saapumisilmoituksen. Saat lehden itsellesi vasta, kun olet maksanut arvonlisäveron.  Sinun ei kuitenkaan tarvitse tullata ja maksaa arvonlisäveroa lehdestä, jos lehden lähettäjä on tehnyt tullauksen puolestasi.  

Katso ohjevideot

Kun saat lehden EU:n ulkopuolelta

Sinun pitää tullata jokainen lehti erikseen ja maksaa siitä arvolisävero. Vaikka olisit tilannut lehden pidempänä jaksona, jokainen tilaukseen kuuluva lehti on tullattava erikseen.

Valitse palvelussa, että haluat tullata ”ostamani tavaran”.

Jos lehtitilauksesi on alkanut ennen 1.7.2021, sinun täytyy maksaa arvonlisävero vain 1.7.2021 jälkeen saapuvista lehdistä. Voit laskea yksittäisen lehden arvon siten, että jaat koko lehtitilauksen hinnan siihen kuuluvien lehtien määrällä.

  • Esimerkki: Tilausjakso on 12 kk eli 1.1.–31.12.2021. Lehti toimitetaan kerran kuukaudessa. Tilausjakson hinta on 80 USD. Jaa tilausjakson hinta 80 USD lehtien määrällä. Yksittäisen lehden hinnaksi tulee 6,67 USD (80 : 12 = 6,67).

Ilmoita sivulla ”Lähetyksen tiedot” kohdassa ”Lähetyksen arvo ilman kuljetuskuluja” yksittäisen lehden hinta ja valuutta.

Kirjoita sivulla ”Tavaran tiedot” olevaan hakukenttään ”lehti” ja valitse ”lehdet ja sarjakuvalehdet”. Ilmoita kohdassa ”Hinta ja valuutta” yksittäisen lehden hinta ja valuutta.

Täytä puuttuvat tiedot ja lähetä tullaus. Pääset maksamaan arvonlisäveron saman tien.

Jos saat lehden tullaamattomana kotiin, tee tullaus jälkikäteen.

Kun saat lehden toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle

Voit tullata ja maksaa arvonlisäveron koko tilausjakson kaikista lehdistä (tai tilausjakson jäljellä olevista lehdistä) yhdellä kerralla.

Valitse palvelussa, että haluat tullata ”tullaamattomana jo kotiin saamani ostoksen/lehtitilauksen”.

Ilmoita kohdassa ”Tavarankuvaus” lehden nimi, laskun eräpäivä sekä tilausjakso, jolta maksat arvonlisäveron.

Ilmoita kohdassa ”Hinta ja valuutta” tilausjakson hinta ja valuutta.

  • Esimerkki: Tilausjakso on 12 kk eli 1.1.–31.12.2021. Lehti toimitetaan kerran kuukaudessa. Tilausjakson hinta on 80 euroa. Jaa tilausjakson hinta 80 euroa lehtien määrällä. Yksittäisen lehden hinnaksi tulee 6,67 euroa (80 : 12 = 6,67). Ilmoita tilausjakson hinnaksi vain heinäkuusta eteenpäin tulevien kuuden lehden arvo eli 40 euroa (6 x 6,67= 40) ja valuutaksi EUR.

Valitse arvonlisäveroksi ”10 % kirjat ja lehdet”.

Täytä puuttuvat tiedot ja lähetä tullaus. Pääset maksamaan arvonlisäveron saman tien.

Voit myös tullata jokaisen lehden erikseen ja maksaa siitä arvonlisäveron.

  • Esimerkki: Tilausjakso on 12 kk eli 1.1.–31.12.2021. Lehti toimitetaan kerran kuukaudessa. Tilausjakson hinta on 80 euroa. Jaa tilausjakson hinta 80 euroa lehtien määrällä. Yksittäisen lehden hinnaksi tulee 6,67 euroa (80 : 12 = 6,67). Ilmoita hinnaksi 6,67 ja valuutaksi EUR.

Ilmoita sivulla ”Lähetyksen tiedot” kohdassa ”Lähetyksen arvo ilman kuljetuskuluja” yksittäisen lehden hinta ja valuutta.

Täytä puuttuvat tiedot ja lähetä tullaus. Pääset maksamaan arvonlisäveron saman tien.

Kun saat lehden muualta Suomesta Ahvenanmaalle

Monet suomalaiset lehtitalot tullaavat tilaamasi lehdet puolestasi. Tällöin sinun ei tarvitse tullata ja maksaa arvonlisäveroa Tullille, vaan arvonlisävero laskutetaan sinulta tilauksen yhteydessä.

Jos lehden lähettäjä ei ole tullannut lehteä, sinun on tullattava lehdet Tulliselvityspalvelussa. Voit tullata joko koko tilausjakson lehdet kerralla tai jokaisen lehden erikseen. Et voi tullata lehtitilausta Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa.


                            

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta