Lahjat

Voit joutua tullaamaan lahjan, jos saat lahjan Ahvenanmaalle. Tullausta varten tarvitset tiedon siitä, mitä lahjapaketti sisältää. Jos lähetät lahjan Ahvenanmaalta muualle Suomeen, sinun täytyy tullata lahja.

Muun muassa alue, jolta lahja tulee tai jonne lahjan lähetät, vaikuttaa siihen, pitääkö lahja tullata ja pitääkö siitä maksaa maahantuontiveroja. Lue, millainen tavara on lahja.

Lahjansaajalle

Jos sinulle lähetetään lahja Ahvenanmaalle, voit joutua tullaamaan sen. Tullausta varten tarvitset tiedon siitä, mitä lahjalähetys sisältää ja mikä sen arvo on. Kysy nämä lahjasi lähettäjältä ennen tullausta.

Postitoimijan kuljettama lahja pitää tullata 20 päivän sisällä lähetyksen saapumisesta. Muilla kuin postitoimijan kuljettamilla lahjoilla tullausaika voi olla lyhyempi. Jos et tullaa lähetystä ajallaan, se palautetaan takaisin lähettäjälle.

Saat lahjan Ahvenanmaalle muualta Suomesta tai toisesta EU-maasta

Lahja täytyy tullata, jos saat saapumisilmoituksen tullattavasta lahjalähetyksestä. Lahjasta täytyy yleensä maksaa arvonlisävero ja mahdollinen valmistevero, jos lahjan arvo on yli 45 euroa. Tullimaksua ei tarvitse maksaa. 

Jos lahja sisältää alkoholia, alkoholijuomia, savukkeita, pikkusikareita, sikareita, piippu- tai savuketupakkaa, siitä täytyy maksaa arvonlisävero ja valmistevero lahjan arvosta riippumatta. 

Arvonlisäveron täytyy maksaa aina, jos lahja sisältää

  • yli 45 euron arvosta hajuvesiä tai eau de toilette -tuotteita
  • yli 50 grammaa hajuvesiä
  • yli 0,25 litraa eau de toilette -tuotteita
  • yli 45 euron arvosta kahvia, teetä ja niiden esansseja ja uutteita
  • yli 500 grammaa kahvia
  • yli 200 grammaa kahviuutetta tai -esanssia
  • yli 100 grammaa teetä
  • yli 40 grammaa teeuutetta tai -esanssia.

Huomioi, että nuuskan vastaanottaminen lahjana on kiellettyä. 

Voit tullata lahjan yleensä Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai Maarianhaminan tullissa. Lue ohjeet lahjan tullaamiseen.

Saat lahjan Ahvenanmaalle EU:n ulkopuolelta

Lahja täytyy tullata, jos saat saapumisilmoituksen tullattavasta lahjalähetyksestä. Lue maahantuontiverojen määrästä ja tavaroita koskevaista rajoituksista.

Voit tullata lahjan yleensä Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai Maarianhaminan tullissa. Lue ohjeet lahjan tullaamiseen.

Lahjan lähettäjälle

Jos lähetät lahjan Ahvenanmaalta muualle Suomeen, sinun täytyy tullata lahja lahjansaajan puolesta ennen lähettämistä. Jos lähetät lahjan Ahvenanmaalta toiseen EU-maahan, sinun ei tarvitse tullata lahjaa.

Lähetät lahjan Ahvenanmaalta muualle Suomeen

Voit joutua tullaamaan lahjan lahjansaajan puolesta ennen lähettämistä. Sinun pitää yleensä maksaa lahjasta myös arvonlisävero ja mahdollinen valmistevero, jos lahjan arvo on yli 45 euroa. Tullimaksua ei tarvitse maksaa. Tullausta varten tarvitset lahjansaajan yhteystiedot ja henkilötunnuksen. 

Arvonlisäveron voit joutua maksamaan myös hajuvesistä, eau de toilette -tuotteista, kahvista, teestä ja niiden esansseista ja uutteista. Jos lahja sisältää alkoholia tai tupakkatuotteita, siitä täytyy maksaa arvonlisävero ja valmistevero lahjan arvosta riippumatta. Lue lisää rajoituksista tuotteiden määrissä.

Voit tullata lahjan yleensä Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai Maarianhaminan tullissa. Lue ohjeet lahjan tullaamiseen.

Jos tullasit lahjan itse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, sinun pitää näyttää lähetystä kuljettavalle postitoimijalle tai muulle kuljetusyritykselle luovutuspäätös. Jos tullasit lahjan Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, löydät luovutuspäätöksen Omat tullaukseni -osiosta 90 päivän ajan.

Lähetät lahjan Ahvenanmaalta toiseen EU-maahan

Sinun ei tarvitse tullata lahjaa, kun lähetät sen toiseen EU-maahan.

Kun olet saanut lähetyksen (ostoksen), joka olisi pitänyt tullata, tullaa se jälkikäteen. 
Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun aloitussivulla ”tullaamattomana kotiin saamani ostos”. Täytä pyydetyt tiedot lähetyksestä. 


Myös maksuton lähetys on tullattava, ja siitä on maksettava mahdolliset verot ja maksut. Ilmoita tavaran arvoksi hinta, joka niistä olisi pyydetty, jos kyseessä olisi kauppa. Tullausta varten tarvitset selvityksen lähetyksen sisällöstä ja arvosta. Pyydä se tarvittaessa lähettäjältä. 

Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ”ostamani tavaran”, jos olet saanut tavaranäytteitä tai lahjan yritykseltä tai ole saamassa lähetyksen muuten maksutta, esimerkiksi palkintona. 

Tulli voi pyytää sinulta selvityksen lähetyksen sisällöstä ja arvosta. Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta