Lahjalähetykset

Lahjalähetykset yksityishenkilöltä toiselle 

Kun lähetät lahjan Ahvenanmaalta muualle Suomeen tai saat lahjalähetyksen muualta Suomesta tai toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle, sinun on tullattava se, jos lähetyksen arvo on yli 45 euroa, tai lähetys sisältää rajoitusten tai valmisteveron alaisia tuotteita, kuten alkoholia tai tupakkaa. Sinun on tullattava lahja ennen kuin voit lähettää sen. Voit tehdä tullauksen esimerkiksi Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai asioimalla Maarianhaminan tullissa. 

Lahjalähetystä ei tarvitse tullata, jos nämä kaikki ehdot toteutuvat: 

  • lahjan lähettäjä ilmoittaa lähetyksen tiedoissa, että kyseessä on lahja
  • lahjalähetyksen arvo on 45 euroa tai sen alle
  • lahja ei sisällä rajoitusten tai valmisteverojen alaista tavaraa ja
  • lähetykseen on merkitty selkeä tavaran kuvaus.

Jos vastaanotat lahjalähetyksen, johon lähettäjä ei ole merkinnyt näitä tietoja, sinun on tullattava lähetys. Voit tehdä tullauksen Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Toimita tullauksen jälkeen luovutuspäätös postille. Lahjalähetysten tietoja voit ilmoittaa myös asioimalla Maarianhaminan tullissa paikan päällä tai sähköpostitse mariehamnstull(at)tulli.fi. 

Kun lähetät lahjan Ahvenanmaalta toiseen EU-maahan, sitä ei tarvitse tullata.

Esimerkkejä tullauksista

Kun lähetät tavaran tai lahjan Ahvenanmaalta toiselle yksityishenkilölle, sinun on tullattava se ennen kuin voit sen lähettää. Vastaanottaja vastaa ilmoituksen tekemisestä, mutta lähettäjänä toimit vastaanottajan edustajana ja tekee ilmoituksen vastaanottajan puolesta.

Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, merkitse rasti kohtaan ”Teen tullauksen toisen henkilön puolesta”.  Valitse aloitussivulla kohdassa ”Haluan tullata”

  • ”ostamani tavaran” 
  • ”yksityishenkilön lähettämän lahjan” tai
  • ”ostamani tavaran”, jos tullaat tavaraa, jonka olet myynyt Ahvenanmaalta muualle Suomeen. 

Tarvitset tullausta varten tilausvahvistuksen, laskun tai muun selvityksen lähetyksen arvosta. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi. 

Voit lähettää tavaran, kun olet saanut luovutuspäätöksen 

Luovutuspäätös löytyy Omat tullaukseni -osiosta 90 päivän ajan. Näytä luovutuspäätös kuljetusliikkeelle (esim. mobiililaitteesta), kun lähetät tavaran.

Luovutuspäätös näkyy palvelussa heti, kun maksat verot ja maksut palvelussa. Tulli ei lähetä sinulle erikseen luovutuspäätöstä. 


  • Lahja muualta Suomesta

Yksityishenkilöltä saadut lahjat pitää tullata, jos lähetyksen arvo on yli 45 euroa. 
Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, valitse aloitussivulla ”yksityishenkilön lähettämän lahjan”. Ilmoita muut pyydetyt tiedot. 

Jos olet saanut saapumisilmoituksen lahjalähetyksestä, jota ei tarvitse tullata (lähetyksen arvo on 45 e tai sen alle), lähetä sähköpostitse Maarianhaminan tulliin (mariehamnstull(at)tulli.fi) vapautuspyyntö eli saapumistunnus, selvitys lahjasta ja sen arvosta. 
Jos et tiedä lahjalähetyksen sisältöä ja arvoa, kysy se lähettäjältä. 

  • Lahja muualta EU:sta    

Lähetys pitää tullata, jos lähetyksen arvo on yli 45 euroa, tai lähetys sisältää rajoitusten tai valmisteveron alaisia tuotteita, kuten alkoholia tai tupakkaa.    

Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, valitse aloitussivulla ”yksityishenkilön lähettämän lahjan”. Ilmoita muut pyydetyt tiedot. 

Poikkeus: Valmisteveron alaiset tuotteet (alkoholijuomat ja tupakkatuotteet) sekä hajuvedet  ja eau de toilette -tuotteet on tullattava aina, ja niistä kannetaan aina arvonlisävero ja mahdollinen valmistevero. Jos lähetys sisältää alkoholia, tupakkaa, tupakkatuotteita, hajuvettä, eau de toilette -tuotteita, kahvia yli 500 g, teetä yli 300 g tai kahvin tai teen esansseja ja uutteita, valitse tätä koskeva valintaruutu Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun aloitussivulla. 

Kun lahjalähetyksellä on useita vastaanottajia, tai se sisältää useita eri lahjoja, joista jonkun arvo ei ylitä 45 euroa, katso tullausohjeet täältä: Lahjan tullaus eli tulliselvitys  


Kun olet saanut lähetyksen (ostoksen), joka olisi pitänyt tullata, tullaa se jälkikäteen. 
Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun aloitussivulla ”tullaamattomana kotiin saamani ostos”. Täytä pyydetyt tiedot lähetyksestä. 


Myös maksuton lähetys on tullattava, ja siitä on maksettava mahdolliset verot ja maksut. Ilmoita tavaran arvoksi hinta, joka niistä olisi pyydetty, jos kyseessä olisi kauppa. Tullausta varten tarvitset selvityksen lähetyksen sisällöstä ja arvosta. Pyydä se tarvittaessa lähettäjältä. 

Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ”ostamani tavaran”, jos olet saanut tavaranäytteitä tai lahjan yritykseltä tai ole saamassa lähetyksen muuten maksutta, esimerkiksi palkintona. 

Tulli voi pyytää sinulta selvityksen lähetyksen sisällöstä ja arvosta. 


Katso ohjevideot

Näin tullaat ostoksen muualta Suomesta Ahvenanmaalle Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa 


Näin tullaat ostoksesi toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa


                            

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta