Valitse sopiva asiointitapa

Kätevimmin asioit Tullin kanssa sähköisesti. Voit lähettää Tullille ilmoituksia nettiasioinnin kautta tai sanomamuotoisina.

Asiointitavan valintaan vaikuttaa ilmoitusten määrä ja sisältö. Jos teet paljon ilmoituksia ja ilmoitukset sisältävät yleensä useita tavaraeriä, voi nettiasiointi olla työlästä, koska kaikki tiedot pitää syöttää ilmoitukseen käsin. Tällaisissa tapauksissa kannattaa valita sanomamuotoinen ilmoittaminen, koska silloin yrityksen omissa tietojärjestelmissä oleva tieto voidaan markkinoilla olevien tullausohjelmien avulla siirtää sähköisesti ilmoitukseen nopeammin ja virheettömämmin kuin täyttämällä nettilomakkeen.

Ilmoittaminen nettiasioinnin kautta

Sekä yksityishenkilöt että yritykset voivat tehdä ilmoituksia nettiasioinnin kautta. Netti-ilmoittaminen on ilmaista eikä vaadi kuin tietokoneen ja nettiyhteyden.

Voit käyttää Tullin nettipalveluja sekä tunnistautuneena että tunnistautumattomana käyttäjänä. Jos teet ilmoituksia yrityksesi puolesta, voit tunnistautua Tullin palveluissa Verohallinnosta hankittavalla Katso-tunnisteella.  Yksityishenkilönä voit tunnistautua verkkopankkitunnisteilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Tunnistautuneena ilmoittajana voit käyttää kaikkia Tullin tarjoamia nettipalveluja:

Jos olet tunnistautunut vienti-ilmoittaja, sinun ei normaalisti tarvitse käydä tullissa, kun aloitat vientimenettelyä, ja voit tulostaa yritystäsi tai itseäsi koskevat luovutuspäätökset ja viennin saateasiakirjat itse. Passituksen netti-ilmoittajana joudut aina asioimaan tullissa passitusta aloittaessasi.  

Tunnistautuneena ilmoittajana voit myös käyttää aiemmin antamiasi ilmoituksia uusien ilmoitusten pohjina useimmissa Tullin palveluissa, ja ilmoitukset ovat nähtävissä ja käytettävissä tietyn ajan niiden antamisen jälkeen.

Tunnistautumattomana ilmoittajana voit käyttää vain Vienti-ilmoituspalvelua, Passitusilmoituspalvelua ja maantiekuljetuksissa Turvatietoilmoituspalvelua (AREX).

Tunnistautumaton vienti-ilmoittaja joutuu hakemaan sekä luovutuspäätöksen että poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen tullista, eikä aiemmin antamiasi ilmoituksia voi käyttää uusien ilmoitusten pohjana.

Ilmoittaminen sanoma-asiointina

Sanomapohjainen asiointi yrityksen ja tullin välillä tarkoittaa sähköistä tiedonsiirtoa määrämuotoisilla sanomilla. Tulliin välitettävien sanomien muoto on XML, ja Tullin vanhemmissa järjestelmissä EDIFACT.

Sanomapohjaisessa asioinnissa voit valita kahden asiointikanavan välillä:

  • suora sanoma-asiointi internetin kautta ilman erillistä operaattoriyritystä tai
  • operaattorivälitteinen sanoma-asiointi Tullin valtuuttamien operaattoriyritysten kautta

Operaattorivälitteisestä sanoma-asioinnista luovutaan muutaman vuoden kuluessa.

Voit lähettää sanomapohjaisia ilmoituksia seuraaviin Tullin ilmoitusjärjestelmiin suoran sanoma-asioinnin ja vielä toistaiseksi operaattorivälitteisen asiointikanavan kautta (operaattorivälitteiseen sanoma-asiointiin ei enää oteta uusia asiakkaita):

  1. Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset (AREX-järjestelmä)
  2. Tuonnin tulli-ilmoitukset (ITU-järjestelmä)
  3. Viennin tulli-ilmoitukset ja Saapuminen poistumispaikalle -ilmoitukset (ELEX-järjestelmä)
  4. Passitusilmoitukset (NCTS-passitusjärjestelmä)
  5. Tullivarastoinnin tulli-ilmoitukset (UTU-järjestelmä)

  6. Sisäkaupan tilastoilmoitukset (Intrastat-järjestelmä)
  7. Ahvenanmaan verorajan arvonlisäverotusilmoitukset (ALA-järjestelmä), vain suoran sanoma-asioinnin kautta

Ota yhteyttä

Erityiskysymysten, lupien, vakuuksien ja sanomailmoittamisen aloittamisen neuvonta yritysasiakkaille
ma–pe 8–16.15
vs99Tglox1jZvyyhgNuiYv7CJT6gnnxxnvfn-nchy99Tglox1jZngabihraflgvel
Sanoma-asioinnin tekninen tuki, yritysasiakkaat
ma–pe 7–18
vs99Tglox1jZvyyhgNuiYv7CJT6vxhgnzbanf

Sanoma-asioinnin tuki, tekninen sanomaseuranta ja tekninen asiakastestaus, ilmoitussanomiin liittyviin teknisiin ongelmiin vastaaminen

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille ma–pe 8–16.15 sähköpostitse osoitteesta [email protected]

Tullineuvonta


Asiasanat Sanoma-asiointi