Hyppää sisältöön

Liitetiedoston lähetyspalvelu

Liitetiedoston lähetyspalvelua käyttävät tuonnin, viennin ja passituksen operaattorivälitteisen ja suoran sanoma-asioinnin sekä Vienti-ilmoitustapalvelun, Passitusilmoituspalvelun  ja Tullivarastoinnin ilmoituspalvelun asiakkaat. Tuonti-ilmoituspalvelun käyttäjiä Liitetiedoston lähetyspalvelu ei koske ja he lähettävät edelleen liiteasiakirjat Tulliin Tuonti-ilmoituspalvelun kautta.  

Jos Tulli lähettää lisäselvityspyynnön, asiakkaalla on Liitetiedoston lähetyspalvelun lisäksi mahdollisuus toimittaa liitteet vaihtoehtoisesti VYVI-turvapostilla tai sähköpostilla.

Asiointia voi nopeuttaa etukäteen lähetetyillä liiteasiakirjoilla

Liitetiedoston lähetyspalvelun avulla asiakas voi lähettää liiteasiakirjat etukäteen Tulliin, mikä nopeuttaa asian käsittelyä. Liiteasiakirjojen tulee liittyä Tullille annettavaan sähköiseen tulli-ilmoitukseen.

Liitetiedoston lähetyspalvelun avulla asiakas voi lähettää myös Tullin pyytämiä liiteasiakirjoja.

Kirjautuminen

Yritysasiakkaat: Verohallinnon myöntämä Katso-tunniste. Katso-tunnisteessa Tulliselvitys-rooli (tuonti, vienti, passitus, varastointi).
Katso-kirjautuminen poistuu vuoden 2020 loppuun mennessä.

Yritysasiakkaat Suomi.fi tunnistautumisella: Kirjaudutaan yksityishenkilönä Suomi.fi tunnistuspalvelussa ja valitaan yrityksen puolesta asiointi. Tarvitaan Tulliselvitys valtuus. Jos yritys käyttää edustajaa ilmoittamiseen, on edustaja valtuutettava aina Suomi.fi-valtuudet-palvelussa.

Henkilöasiakkaat: Kirjaudutaan yksityishenkilönä Suomi.fi tunnistuspalvelussa.

Liiteasiakirjojen tallennus

Liitetiedoston lähetyspalvelussa on mahdollista tallentaa ja lähettää skannattuja paperisia liiteasiakirjoja tai toimistojärjestelmin tuotettavia tiedostoja ja kuvia, jotka ovat pdf-tiedostomuodossa.

Liitetiedoston lähetyspalvelun käyttö edellyttää skannerin käyttöä paperisten liiteasiakirjojen muuttamiseksi sähköiseen muotoon tai toimistojärjestelmin tuotettuja liiteasiakirjoja.

Rajaukset Liitetiedoston lähetyspalvelun käytössä

  • Liitetiedoston lähetyspalvelun kautta lähetettyjen liiteasiakirjojen tulee liittyä Tullissa sähköisesti käsiteltävään ilmoitukseen tai asiaan.
  • Liitetiedoston lähetyspalvelua voivat käyttää vain tunnistautuneet käyttäjät.
  • Liitetiedoston lähetyspalvelun kautta lähetettyjen liiteasiakirjojen täytyy olla pdf-tiedostomuodossa.
  • Liitetiedoston lähetyspalvelun kautta voi lähettää enintään 5 MB kokoisia liiteasiakirjatiedostoja.
  • Liitetiedoston lähetyspalvelun kautta yhdellä lähetyskerralla tallennettavien liiteasiakirjojen määrää on rajattu menettelykohtaisesti. Tuonnissa, viennissä, passituksessa ja varastoinnissa yhteen ilmoitukseen voi tallentaa enintään viisi liitettä.
  • Liiteasiakirja voi liittyä vain yhteen ilmoitukseen.
  • Tulli säilyttää Liitetiedoston lähetyspalvelun kautta lähetettyjä liiteasiakirjoja vain ilmoituksen käsittelyn ajan. Asiakkaan tulee säilyttää Liitetiedoston lähetyspalvelun kautta lähetetyt  liiteasiakirjat itse Tullin aikaisemman ohjeistuksen mukaisesti: Tullin tiedotuksia dnro 182/010/11.
  • Liitetiedoston lähetyspalvelun kautta lähetettyjä liiteasiakirjoja ei voi tarkastella palvelun kautta jälkikäteen. Ainoastaan liiteasiakirjalle annetut tiedot näkyvät asiakkaalle tulli-ilmoituksen lähettämisen jälkeen.

Häiriötilanteet ja Liitetiedoston lähetyspalvelun käytön tuki

Jos Liitetiedoston lähetyspalvelu ei ole käytössä, Tullin pyytämät liiteasiakirjat voi toimittaa sähköiseen palvelukeskukseen sähköpostilla tai Vyvi-turvapostilla. Huoltokatkojen aikana ja häiriötilanteissa liiteasiakirjojen lähettäminen ennakkoon ei ole mahdollista. Sähköpostilla tai Vyvi-turvapostilla voi lähettää vain Tullin pyytämiä liiteasiakirjoja. Sähköpostilla tai Vyvi-turvapostilla lähetettyjen liiteasiakirjojen yhteydessä ilmoitetaan lmoituksen yksilöivä tunniste, kuten MRN tai tuonnin tapahtumatunnus.

Häiriötilanteissa ota yhteyttä ensisijaisesti siihen palvelunumeroon tai sähköpostiosoitteseen, johon otat yhteyttä ilmoituksen täyttöön liittyvissä kysymyksissä.


Ota yhteyttä

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille ma–pe 8–16.15 sähköpostitse osoitteesta [email protected]

Tullineuvonta