Miten annan Intrastat-ilmoituksen?

Tilastotiedot ilmoitetaan sähköisesti. Ilmoituksen voi lähettää Intrastat-ilmoituspalvelun kautta, suora sanomana tai käyttää Posti Messagingin Tyvi-palvelua.

Tilastoilmoituksen tiedot syötetään ja lähetetään Tullin internetsivuilla palvelun kautta. Ilmoituksen voi lähettää myös joko ascii- tai csv-tiedostona. Erillistä testausta ei ole. Palvelussa on CN-nimikehaku ja järjestelmä tarkistaa tietojen oikeellisuuden, joten virheellisiä koodeja ei voi käyttää. Palvelu on maksuton.

Suomi.fi-tunnistus ja -valtuudet korvaavat Katso-tunnistautumisen kaikissa Tullin palveluissa ja koko valtionhallinnossa. Katso-tunniste ja –roolit ovat vielä toistaiseksi yritysten käytössä, mutta suosittelemme vahvaan tunnistautumiseen perustuvan Suomi.fi-palvelun käyttämistä Näin tunnistaudut ja valtuutat.

Suomi.fi-kirjautumisessa käytetään henkilökohtaista vahvaa tunnistetta, joita ovat pankkitunnukset, mobiilivarmenne ja varmennekortti.

Intrastat-ilmoituksia tekevät henkilöt tarvitsevat nyt sähköisen valtuutuksen ennen ilmoitusten tekoa. Valtuutuksen antaa yrityksen toimitusjohtaja tai muu henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus. Valtuutus tehdään Suomi.fi Valtuudet-palvelussa.

Intrastat-ilmoittamisessa käytettävä valtuus on EU:n jäsenmaiden välisen kaupan tilastoilmoitukset.

Suomi.fi-tunnistusta ja -valtuuksia eivät voi vielä käyttää

  • ulkomainen yritys
  • ulkomaalainen henkilö, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta
  • elinkeinoyhtymä, verotusyhtymä, yhteisetuus ja julkinen organisaatio
  • yhtiö, jossa kahdella tai useammalla henkilöllä yhdessä on nimenkirjoitusoikeus

Jos kuulut johonkin näistä ryhmistä, voit kirjautua Intrastat-ilmoituspalveluun edelleen Katso-tunnisteella. Suomi.fi-tunnistus ja –valtuudet otetaan käyttöön myöhemmin vuoden 2020 aikana.

Lisätietoja Suomi.fi-sivustolla:

Yritysten ja organisaatioiden käytön asiakastuki:

Suomi.fi-tunnistus ja -valtuutus: Digi- ja väestötietoviraston organisaatioiden asiakaspalvelu, organisaatiopalvelut(at)dvv.fi, p. 0295 535 115 (klo 10-15)

Lisätietoa ja käyttöohjeet sekä tiedostojen muodostamisohjeet >>

Intrastat-ilmoituspalvelu


Sanomailmoittamiseen tarvitaan Tullin myöntämä lupa. Sanomailmoittamisessa asiakasyritys lähettää intrastat-ilmoituksen omasta järjestelmästään suoraan Tullin järjestelmään. Lue lisää >>


Palvelun käyttämiseen tarvitaan Katso-tunniste. Tilastoilmoituksen voi tehdä sähköisellä lomakkeella Posti Messagingin TYVI-palvelun sivuilla http://www.tyvi.fi tai määrämuotoisena tiedostona. Tiedoston siirtoa varten tarvitaan Posti Messagingin maksullinen TYVI Pro-tunnus. Lue lisää >>


×
Käyttökatko- ja häiriötiedotteet

Tiedotteet Intrastatin käyttökatkoista ja häiriöistä voi tilata täyttämällä tilauslomakkeen Tullin verkkosivuilla http://tulli.fi/sahkoiset-palvelut/palvelut/sanoma-asiointi/hairiot-sanomaliikenteessa.

Tulli lähettää tiedotteet tilaajan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Tiedotteet eivät koske TYVI-palvelun häiriöitä, joista tiedotetaan Posti Messagingin verkkosivuilla www.tyvi.fi.

Ota yhteyttä

Intrastat
ma–pe 9–12
vs99Tglox1jZvyyhgNuiYv7CJT6gngfnegav

Asiasanat Intrastat