Skip to content

Läkemedel och dopningsmedel värda 73 miljoner euro beslagtagna i Europaomfattande operation

Utgivningsdatum 10.12.2020 11.45
Pressmeddelande

667 personer arresterade och 25 organiserade kriminella grupper splittrade.

Operationen Shield, som koordinerades av Europol, var en global insats mot handel med missbrukade och förfalskade läkemedel och dopningsmedel. Operationen leddes av Finland, Frankrike, Grekland och Italien, och i den deltog också brottsbekämpningsmyndigheter från 27* länder (19 EU-medlemsstater och 8 tredjeländer), Europeiska byrån för bedrägeribekämpning, Pharmaceutical Security Institute och den privata sektorn. Operationen genomfördes mellan mars och september 2020.

Under operationen splittrade brottsbekämpningsmyndigheterna 25 organiserade kriminella grupper och nästan 700 misstänkta personer arresterades. Därtill beslagtogs stora mängder cancerläkemedel, läkemedel för erektil dysfunktion, pseudoefedrin, olika dopningsmedel (hormonreglerande ämnen och ämnen som reglerar ämnesomsättningen), narkotiska ämnen, smärtstillande medel, antiöstrogener, antivirala medel, hypnotika, antihistaminer och anxiolytika.

Shield-operationen i ett nötskal

  • Beslag värda nästan 73 miljoner euro
  • Över 25 miljoner enheter läkemedel och dopningsmedel beslagtagna
  • 667 misstänkta personer arresterade
  • 1 282 personer rapporterade till rättsliga myndigheter
  • 25 organiserade kriminella grupper slagna i spillror
  • 10 illegala laboratorier omhändertagna
  • 453 webbplatser nedlagda
  • 4 009 webbplatser övervakade
  • 95 rättsliga mål väckta (29 för dopning och 66 för läkemedel)
  • 536 dopningskontroller utförda (148 i samband med tävling och 388 utanför tävling)
  • 247 idrottare kontrollerade i samband med tävling (13 positiva resultat)
  • 403 idrottare kontrollerade utanför tävling (4 positiva resultat)

COVID-19-relaterade förfalskningar

  • Nästan 33 miljoner medicintekniska produkter beslagtagna (ansiktsmasker, tester och diagnossatser)
  • 8 ton råvaror, kemikalier och antivirala medel beslagtagna
  • 70 000 liter desinficeringsprodukter beslagtagna

Nya trender

  • Ökad handel med antikonvulsiva och antiepileptiska medel (t.ex. klonazepam) samt med syntetiska opioider (tramadolhydroklorid och fentanyl)
  • Ökat antal underjordiska laboratorier som producerar läkemedel, anabola steroider och narkotiska ämnen
  • Dopningsmedel säljs nästan uteslutande på nätet till slutkonsumenter (främst via sociala medier)
  • Största delen av de onkologiska läkemedlen som säljs på den illegala marknaden har sitt ursprung i den lagliga distributionskedjan, varifrån de avleds genom omfattande användning av förfalskade recept
  • Största delen av råvarorna för illegala läkemedel och dopningsmedel kommer fortfarande ursprungligen från Asien
  • Olaglig försäljning av läkemedel som skaffas på olaglig väg med falska eller stulna recept

Konsumtion av förfalskade produkter – ny farlig ovana

Den illegala handeln med läkemedel är ett växande problem globalt. Organiserade kriminella grupper har börjat visa allt mer intresse för detta ytterst lukrativa brottsområde, där risken att åka fast och åtalas är relativt liten. Missbruk av läkemedel har blivit allt vanligare. Konsumenterna vänder sig till dessa läkemedel av olika orsaker, bland annat på grund av psykotropa, rekreativa eller prestationshöjande ändamål. Man intar dem utan recept och injicerar icke-injicerbara produkter såsom sublinguala piller, ögondroppar och innehållet i medicinska plåster. Förutom de äkta läkemedel som säljs på den illegala marknaden, förekommer där också förfalskningar. Förfalskade antivirala medel samt obehöriga COVID-19-tester och medicintekniska produkter såsom ansiktsmasker och desinficeringsprodukter kan utsätta allmänheten för stora hälsorisker.

Förfalskade läkemedel ger inte den effekt som läkemedlet borde ge och patienten får därmed inte den vård hen behöver. Förfalskningarna kan innehålla giftiga ämnen och tillverkningsprocessen kan strida mot hygienbestämmelserna, vilket kan leda till allvarliga hälsorisker eller till och med dödsfall.

Catherine De Bolle, Europols verkställande direktör sade: ”COVID-19-krisen har visat oss att kriminella inte har några problem med att utnyttja människors rädslor. Kriminella letar alltid efter nya möjligheter att tjäna pengar och det sker alltid på andras bekostnad. Förfalskade och missbrukade läkemedel är ett växande hot inte enbart för att de genererar stora illegala vinster, utan också för att de utgör en allvarlig risk för folkhälsan. Vi kan endast bekämpa detta globala hot tillsammans. Med över 25 miljoner potentiellt farliga enheter läkemedel och dopningsmedel beslagtagna samt nästan 700 misstänkta personer arresterade, visar Shield-operationen hur viktigt samarbetet mellan brottsbekämpande myndigheter är vid skyddet av EU-medborgarnas hälsa och välbefinnande.”

Olafs generaldirektör Ville Itälä sade: ”Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) deltog i Shield-operationen genom att leda en riktad insats mot förfalskade och undermåliga onkologiska läkemedel och hormonsubstanser. Vi är mer än glada att vi kunde stå till tjänst med vår expertis. Olaglig handel på cancerpatienters bekostnad är inte enbart kriminellt – det är motbjudande och sorgligt. Under vår riktade insats upptäckte vi 58 fall av olika oegentligheter beträffande falska och undermåliga onkologiska läkemedel, hormonsubstanser och kosttillskott. Olaf faciliterade samarbetet mellan och åtgärderna hos de 13 EU-medlemsstater som deltog. Det här är inte första gången vi förenar våra krafter med Europol och nationella myndigheter – och sannerligen inte den sista. Vid fall efter fall märker vi att vi bäst skyddar européerna då vi samarbetar.”

Operationens mål var att skydda folkhälsan

Detta hot mot allmänhetens hälsa kräver att brottsbekämpningsmyndigheterna utvecklar en gemensam strategi mot produktion, handel, smuggling, förfalskning, avledning och användning av biologiskt eller farmakologiskt aktiva substanser och narkotiska ämnen. Därför initierade Europol operationen Shield som uppföljning till de mycket framgångsrika operationerna Mismed och Viribus för att bekämpa den olagliga handeln med förfalskade läkemedel och dopningsmedel.

Europol stödde utredningen via operativ samordning och analys. Europol stödde åtgärderna genom att skicka experter till händelseplatserna för att dubbelkontrollera operativ information i realtid och för att bistå fältutredarna. Europol bidrog också med teknisk sakkunnighjälp under operationen.

Utredningen stöddes också av Europols samordnade koalition mot brott mot den immateriella äganderätten (IPC3), vilken är ett av EU:s immaterialrättsmyndighet (EUIPO) delfinansierat projekt för bekämpning av brott mot immateriella rättigheter. I februari 2020 ordnade EUIPO också operationens kickoffmöte i sitt högkvarter i Alicante i Spanien.

EU- medlemsstater:  Österrike, Belgien, Bulgarien, Cypern, Tjeckien, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Spanien.

Tredjeländer:  Albanien, Bosnien och Hercegovina, Colombia, Moldavien, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Ukraina.

Mediemeddelande