Hyppää sisältöön

Laskutus – yritysasiakkaat

 

Yritys, jolla on maksunlykkäyslupa, saa maksuaikaa

Yritys, jolla on Tullin maksunlykkäyslupa (ns. luottoasiakas), saa Tulliselvityspalvelussa tavaran luovutuspäätöksen samaan aikaan tullauspäätöksen eli tullilaskun kanssa.

Yritys saa maksuaikaa ja maksaa yhdellä kertaa samaan aikaan erääntyvät laskut eli tullaus-, verotus- ja maksupäätökset jaksoerittelyllä (ns. koontilaskulla). 

Käteisasiakas maksaa heti 

Käteisasiakkaan on ensin maksettava tullilasku (tullauspäätös) Tulliselvityspalvelussa, ja vasta sen jälkeen hän saa tavaran luovutuspäätöksen. 

Miten yksittäisen tullilaskun saa?  

Tulli lähettää yksittäisiä laskuja vain maksunlykkäysluvan haltijoille.  Muiden asiakkaiden on haettava yksittäiset laskut Tulliselvityspalvelusta, jossa lasku näkyy tulli-ilmoituksen erillisenä asiakirjana. 

Laskussa ilmoitetaan kannettavat tullit, verot ja maksut, ja siinä näkyvät myös ajantasaiset pankkiyhteystiedot (tilinumero ja viitenumero). Jos lasku maksetaan virheellisillä tai puutteellisilla maksutiedoilla, maksun kohdistuminen viivästyy. 

Jaksoerittely eli ns. koontilasku 

Jaksoerittelyn eli ns. koontilaskun voivat Tullilta saada yritysasiakkaat, joilla on yleisvakuus- ja maksunlykkäyslupa. Jaksoerittelyllä asiakas voi maksaa samaan aikaan erääntyvät laskut eli tullaus-, verotus- ja maksupäätökset yhdellä kertaa. 

Jaksoerittely toimitetaan verkkolaskuna (suositus) tai postitse paperilaskuna. Paperilaskut lähetään Economy-kirjeenä, jolloin laskun käsittelyyn ei välttämättä jää kovin paljoa aikaa ennen eräpäivää. Maksuaikaa on 10 päivää laskun päiväyksestä.

Jaksoerittelyn aikataulu:  

 1. 1. Viikko. Luovutusviikko, jolloin tulli-ilmoitus annetaan
 2. 2. Viikko
 3. 3. Viikko
 4. 4. Viikko. Jaksoerittelyn (koontilaskun) päivämäärä = luovutusviikkoa seuraavan 3. viikon tiistai
 5. 5. Viikko. Jaksoerittelyn (koontilaskun) eräpäivä on perjantai.

Laskujen eräpäivät 

 • Kalenteriviikon aikana luovutetuista tavaroista kannettavien tullien, verojen ja maksujen eräpäivä on luovutusviikkoa seuraavan neljännen viikon perjantaina. 
 • Merenkulkumaksujen eräpäivä on aluksen saapumisesta seuraavan seitsemännen viikon perjantaina. 

Kenelle lasku lähetetään

 • Jos yritys käyttää suoraa edustusta, jaksoerittely lähetetään ilmoittajalle. 
 • Jos edustusmuoto on välillinen tai suora edustus takaajan vastuulla, jaksoerittely lähetetään edustajalle.

Verkkolasku

Vain jaksoerittelyn voi saada verkkolaskuna 

Jos tuonti-ilmoituksessa on ilmoitettu verkkolaskuosoite FIVER-lisätietokoodilla, tullaus laskutetaan verkkolaskuna lähetettävällä jaksoerittelyllä. On tärkeää ilmoittaa verkkolaskuosoite oikeassa muodossa, jotta verkkolasku voidaan lähettää.

Huomioi: 

 • Jos verkkolaskuosoite puuttuu tai se on ilmoitettu virheellisessä muodossa, jaksoerittely lähetetään paperipostilla toimipistetunnuksen mukaiseen postiosoitteeseen, joka näkyy tulli-ilmoituksessa.  Jos toimipistetunnistetta ei ole ilmoitettu, jaksoerittely lähetetään Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ)  mukaiseen päätoimipaikan osoitteeseen.    .
 • Jos verkkolaskuosoite on ilmoitettu muodollisesti oikein, mutta Tullin verkkolaskuoperaattori ei löydä sille vastaanottajaa, operaattori etsii toisen verkkolaskuosoitteen, jonne verkkolaskun voi lähettää. Jos sitä ei löydy, jaksoerittely lähetetään paperipostilla.

Toimipistetunnisteet ja toimipisteiden osoitteet voi tarkistaa Tullin sähköisestä Omat tiedot -palvelusta.

Verkkolaskuosoitteiden muodot 

Tulli suosittelee käyttämään verkkolaskuosoitteena OVT- tai tarkenteellista OVT-tunnusta. Tarkenteellisessa OVT-tunnuksessa verkkolaskun vastaanottaja voi OVT-tunnuksen perään vapaasti määritellä 1 - 5 merkin pituisen tarkenteen (suositeltavaa käyttää numeroita). Tarkenteellisella tunnuksella varmistutaan parhaiten siitä, että verkkolaskun toimittaminen onnistuu.

Tullin hyväksymät verkkolaskuosoitteiden muodot:

 • OVT-tunnus 
 • tarkenteellinen OVT-tunnus
 • TE-alkuinen OVT-tunnus
 • IBAN-tunnus.

Verkkolaskun toimittaminen 

Tulli voi toimittaa jaksoerittelyn verkkolaskuna Posti Messaging Oy:n kumppanioperaattoreille (tieke.fi). Jos  yrityksen verkkolaskuosoite ei ole Tullin hyväksymä verkkolaskuosoitteen muoto, suosittelemme toimimaan laskun toimittamisen varmistamiseksi näin: 

Verkkolaskun vastaanottajan, jolla verkkolaskuosoitteena on joku muu kuin Tullin hyväksymä verkkolaskuosoitteen muoto, on tulli-ilmoituksessa ilmoitettava tarkenteellinen OVT-tunnus. Sen  käyttöönotossa ole yhteydessä Tullin verkkolaskujen välittäjäoperaattorin Posti Messaging Oy:n Service Deskiin (messaging.fi(at)posti.com) ja ilmoita nämä tiedot:

 • tarkenteellinen OVT-tunnus 
 • verkkolaskuvälittäjä
 • verkkolaskuosoite.

Mistä saan lisätietoja? 

P. 0295 52 331, veroreskontra(at)tulli.fi

 • laskutus
 • jaksoerittelyt
 • maksusuoritukset