Tullivarastoinnin ilmoitukset on annettava sähköisesti 1.6.2019 alkaen

1.2.2019 11.20
Tiedote

Unionin tullikoodeksi edellyttää sähköistä asiointia Tullin kanssa. Tullivarastointi on esimmäinen osa Tullin uutta tulliselvitysjärjestelmää (UTU). 1.6.2019 alkaen kaikki tullivarastoinnin ilmoitukset on annettava sähköisesti. Tullivarastoinnin sähköistämisen aikataulu on nopea, jotta pystytään varmistaamaan mittavan tulliselvitysjärjestelmän kokonaisuudistuksen läpivienti.

Toukokuun 31. päivän jälkeen SAD-ilmoituksia ei oteta enää vastaan toimipaikoilla eikä niitä voi lähettää sähköpostitse Tullille. Sähköisiä ilmoituksia käsitellään joka päivä vuorokauden ympäri Tullin sähköisessä palvelukeskuksessa (Spake). Tiedotamme myöhemmin keväällä varamenettelyn käytöstä.

Ilmoitukset sanoma-asiointina tai nettiasiointipalvelun kautta

Tullivarastoinnin ilmoitukset voi antaa sähköisesti suoran sanoma-asioinnin tai Tullin nettiasiointipalvelun kautta. Alustavana tavoitteena on avata nettiasiointipalvelu ensin pilottiyrityksille maaliskuussa, ja sen jälkeen kaikille huhtikuussa. Nettiasiointipalveluun kirjaudutaan Katso-tunnisteilla, jotka on vaihdettava myöhemmin tänä vuonna Suomi.fi-tunnisteiksi. Sanoma-asioinnin käyttöönotto edellyttää soveltuvan ohjelmiston hankintaa ja testausta Tullin kanssa.

Sanomailmoittamisen pilottiyritykset voivat aloittaa testauksen Tullin kanssa huhtikuussa ja varsinainen sanomailmoittaminen aloitetaan toukokuussa.

Sähköinen ilmoittaminen edellyttää, että ilmoituksesta vastuullinen yritys on EORI-rekisteröitynyt ja sillä on EORI-numero. Jos yritys käyttää ilmoituksen antamiseen edustajaa, myös edustajalla on oltava EORI-numero.

Lisätietoa:

Seuraa muutoksia tilaamalla tulliselvityksen uutiskirje

Kysymyksiä voit lähettää osoitteeseen UCC(at)tulli.fi.
 

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet