FI SV EN

Tullin suoran sanoma-asioinnin asiakas: ota käyttöösi nopea liitetiedostojen sanomapalvelu

9.11.2018 8.30
Tiedote

Asiakkaiden toiveiden mukaisesti olemme kehittäneet sanoma-asiointia niin, että tuonti- ja vienti-ilmoituksissa tarvittavia liitteitä on nyt mahdollista lähettää sanomapalvelun kautta suoraan Tulliin. Tämä nopeuttaa merkittävästi tulli-ilmoitusten käsittelyä.

Voit siis nykyään lähettää tulli-ilmoitusten liitteet Tullille kolmella eri tavalla:

  • verkkoasiointina liitetiedostojen lähetyspalvelussa
  • sanoma-asiointina liitetiedostojen sanomapalvelussa
  • sähköpostin liitetiedostoina.

Kun Tullin uuden tulliselvitysjärjestelmän käyttöönotto etenee, sanomailmoittamisessa luovutaan vähitellen mahdollisuudesta toimittaa liitteitä sähköpostitse.

Saat tulli-ilmoituksesi käsitellyksi nopeammin, kun lähetät liitteet jo ilmoituksen mukana

Ilmoituksen liitteet kannattaa lähettää Tullille samalla, kun lähettää itse ilmoituksen. Esimerkiksi tilanteissa, joissa ilmoitukseen liittyy Tullin toimenpiteitä vaativia lupia tai todistuksia, ilmoituksen käsittely voidaan Tullissa aloittaa heti, kun ilmoitus ja liitteet saapuvat. Jos taas Tulli joutuu pyytämään liitteitä erikseen, keskeneräinen tulli-ilmoitus joutuu uudelleen käsittelyjonoon Sähköisessä palvelukeskuksessa, ja ilmoituksen käsittely viivästyy.

Palvelun käyttö edellyttää ohjelmistolta tiettyjä toiminnallisuuksia

Jotta liitetiedostoja voi lähettää sanomapalvelun kautta, on yrityksen ohjelmistossa oltava vaadittavat toiminnallisuudet. Palvelun toiminnallisuuksia testaavat vain ohjelmistotalot. Jos yritykselläsi on käytössään vaatimusten mukainen ja testattu ohjelmisto, voit aloittaa liitteiden lähettämisen sanoma-asioinnissa, vaikka heti.

Lisätietoa

yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet