FI SV EN

Tullilaboratorio osana kokonaisturvallisuutta

29.10.2018 12.27
Tiedote

Kokonaisturvallisuus 2018 -suurtapahtuma järjestettiin Lahden Messukeskuksessa 7.–8. syyskuuta 2018. Tapahtumassa oli laajasti esillä ajankohtaista asiaa turvallisuudesta, turvallisuusalan asiantuntijoita, näytöksiä ja kalustoa. Tullin osastolla messukävijät pääsivät keskustelemaan ja tutustumaan Tullin ja Tullilaboratorion toimintaan.

Tullin osastolla oli esillä Tullilaboratorion tutkimia näytteitä sekä leikkimielinen papujen ja herneiden tunnistustehtävä. Perjantaina suurin osa kävijöistä oli koululaisia ja opiskelijoita. Useat esittivät kysymyksen: “Miten Tulliin pääsee töihin?”. Keskusteluiden perusteella monella oli haaveena päästä Tulliin tai turvallisuusalalle töihin. Seuraava kysymys olikin, miten laajaa osaamista Tullissa tarvitaan perinteisten valvontatehtävien lisäksi. Esimerkiksi Tullilaboratoriossa on kemistien ja laboranttien lisäksi mm. fyysikoita, mikrobiologeja, välinehuoltajia ja sovellusvastaavia. Tullilaboratoriossa on myös mahdollista suorittaa laboratorioalan opintoihin liittyvää harjoittelua.

Eikö netistä tilattua laukkua tutkita?

Tullilaboratorion monipuolinen toiminta yllätti. Vain harva tiesi, mitä kaikkea sen toimintakenttään kuuluu ja mihin sen toiminta perustuu. Tullilaboratorion toiminta perustuu riskinarviointiin ja näytteitä otetaan tutkittavaksi pistokoemaisesti pääasiassa EU:n ulkopuolelta tulevista tuotteista. Kaikkia maahan tulevia tuotteita olisi mahdotonta tutkia.

Tullilaboratorio valvoo maahantuojien tuomia elintarvikkeita ja kulutustavaroita. Yksittäisen henkilön netistä tilaamia tuotteita Tullilaboratorio ei tutki, kuten monet tapahtumassa kävijät luulivat. Jotkin kaupalliseen tarkoitukseen maahantuodut tuotteet eivät välttämättä päädy Suomessa markkinoille, jos ne eivät ole vaatimusten mukaisia. Tullilaboratorio valvoo myös huoltoasemilla myytävien polttoaineiden laatua. Laittomaan maahantuontiin, kuten huumausaineisiin, liittyvät tutkimukset miellettiin Tullilaboratorion tehtäviin.

Kävijöitä kiinnostivat erityisesti seuraavat aiheet: “Minkä tyyppisiä tuotteita hylätään eniten? Minkälaiset löydökset ovat tyypillisiä tietyissä tuoteryhmissä? Tutkiiko Tullilaboratorio ulkomailta tilaamani huivin? Miksi tuoteväärennökset ovat kiellettyjä?” EU:n ulkopuolelta tilattavien tuotteiden osalta vastuu on aina tilaajalla, eikä tuote välttämättä täytä eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia.

Osa kysymyksistä ei liittynyt varsinaisesti Tullin toimintaan, kuten: “Mitä saan ottaa mukaan, kun matkustan Yhdysvaltoihin? Tai mihin ulkomailta tilaamani paketti jäi, kun se ei koskaan tullut perille?” Näihin vastaukset löytyvät kohdemaan viranomaisilta ja rahdinkuljettajalta, ei Tullista.

Seuraavaksi Lapsimessuille

Kävijät antoivat paljon kiitosta hyvästä ja arvokkaasta työstä, jota teemme kansalaisten turvallisuuden hyväksi. Viikonlopun jälkeen jäi vahva tunne, että työtämme pidetään tärkeänä ja Tullilaboratorion näkyvyyttä tarvitaan jatkossakin, jotta työmme yhteiskunnan hyväksi tulisi tunnetummaksi tavallisille kansalaisille.

Tullilaboratorio on mukana ensi vuoden huhtikuussa Lapsimessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Nähdään siis siellä!

Tullilaboratorion tiedotteet