Hyppää sisältöön

Tulli paljasti luvattoman kaksikäyttötuotelähetyksen Helsinki-Vantaan lentokentällä

Julkaisuajankohta 13.5.2019 8.50
Tiedote

Tulli paljasti Helsinki-Vantaan lentokentällä maastavietäviä tavaroita koskevan säännöstelyrikoksen. Ulkoministeriön lausunnon mukaan Suomesta Irakiin lähetetty lähetys sisälsi kaksikäyttötuotteeksi luokiteltavan massaspektrometrin. Rikoksesta epäillään suomalaisen osakeyhtiön vastuuhenkilöä.

Tulli tarkasti joulukuussa 2017 Helsinki-Vantaan lentokentällä tavaralähetyksen, jonka suomalainen yhtiö oli asettanut vientimenettelyyn määrämaana Irak. Lähetyksen asiakirjojen perusteella Tulli epäili sen sisältävän vientirajoitusten alaisia tavaroita, ja pyysi niistä ulkoministeriöltä lausuntoa. Ulkoministeriön lausunnon mukaan lähetys sisälsi muun muassa kaksikäyttötuotteeksi luokiteltavan massaspektrometrin. Kaksikäyttötuote tarkoittaa laitetta, jota voidaan käyttää siviili- ja sotilastarkoituksissa.

Massaspektrometri Yhdysvalloista Suomeen

Tullin pysäyttämä tavaralähetys tuotiin Suomeen Yhdysvalloista. Yhdysvalloissa tavaran myyneelle yhtiölle tavaralähetyksen määrämaaksi oli ilmoitettu Suomi. Suomesta lähetys oli tarkoitus kuljettaa edelleen Irakiin. Kaksikäyttötuotteiden vienti Yhdysvalloista Suomeen ei vaadi viranomaislupaa, mutta niiden vienti EU:sta EU-alueen ulkopuolelle vaatii luvan, jonka voivat myöntää tässä tapauksessa joko Yhdysvaltain tai Suomen viranomaiset. Tullin tutkinnassa olevassa tapauksessa Tullille ei esitetty vientilupaa Yhdysvalloista, eikä lupaa haettu Suomesta.

Tulli aloitti ulkoministeriöstä saadun lausunnon jälkeen esitutkinnan epäillystä säännöstelyrikoksesta. Säännöstelyrikoksen rangaistussäännös on rikoslain 46 luvussa, joka koskee maahantuontiin ja maastavientiin tavaroihin liittyviä rikoksia. Kaksikäyttötuotteiden vientiä säätelee laki kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnasta.

Tullin esitutkinta tapauksessa on loppuvaiheessa ja asia siirtyy kesällä 2019 syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon. Tulli on tehnyt esitutkinnan aikana yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten viranomaisten kanssa. Rikoksesta epäiltynä on asemansa puolesta tavaraerän vientimenettelyyn asettaneen suomalaisen osakeyhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen varsinainen jäsen.

Mediatiedote