Hyppää sisältöön

TIR-kuntoisuusasiantuntijaksi hakeutuminen

Julkaisuajankohta 10.2.2021 9.11
Tiedote

Vain Tullin rekisteröimät raskaan liikenteen katsastajat eli TIR-kuntoisuus-asiantuntijat voivat antaa lausuntoja kuljetusyksiköiden TIR-kuntoisuudesta. Tämä käytäntö on ollut käytössä vuodesta 2013 lähtien. Vuonna 2018 myönnetyt TIR-kuntoisuusasiantuntijoiden lausunto-oikeudet päättyvät 31.12.2021. Jos sinut on hyväksytty TIR-kuntoisuusasiantuntijaksi vuonna 2018, on sinun suoritettava uusintatentti vuoden 2021 aikana lausunto-oikeuden jatkamiseksi.

TIR-kuntoisuusasiantuntijaksi voit hakea, jos

  • sinulla on todistetusti oikeus suorittaa raskaan ajoneuvokaluston rekisteröintikatsastuksia ja
  • et ole syyllistynyt vakavaan tai toistuvaan tulli- tai verolainsäädännön rikkomiseen.

TIR-kuntoisuusasiantuntijaksi hyväksyminen vaatii, että läpäiset Tullin tentin TIR-kuljetuksiin käytettävien kuljetusyksiköiden teknisistä määräyksistä. Saat Tullilta kutsun tenttiin noin kaksi viikkoa ennen tentin ajankohtaa.

TIR-kuntoisuusasiantuntijaksi voit hakea lähettämällä määrämuotoisen hakemuksen Tullin lupakeskukseen sähköpostitse (lupakeskus(at)tulli.fi) tai postitse osoitteeseen Tullin lupakeskus, PL 56, 90401 Oulu.

Vuoden 2021 tentti järjestetään erikseen ilmoitettavana ajankohtana syyskuussa, tentin tarkempi ajankohta ja tenttipaikka ilmoitetaan tenttikutsussa. Hakuaika 15.2.–14.5.2021.

Saat Tullilta ilmoituksen tenttipaikasta tenttikutsussa. Tenttiä ei välttämättä voida suorittaa toivomassasi paikassa. Mahdolliset tenttipaikat ovat Helsinki, Turku, Lappeenranta ja Tornio.

Tentissä testataan TIR-kuljetuksiin käytettävien kuljetusyksiköiden teknisten määräysten (TIR-kelpoisuusvaatimusten) tuntemusta, ja se sisältää kysymyksiä TIR-käsikirjasta ja sen liitteistä. Henkilökohtainen opiskelumateriaali saa olla mukana tentissä.

Lisätietoa
Hakemusasiat: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi 
Tenttiasiat: tulli.koulutus(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet