Huvipuistotuotteista kolmannes määräystenvastaisia

3.6.2019 9.16
Tiedote

Tulli on tutkinut kevään aikana 64 tuotetta, joita myydään tai jaetaan huvipuistoissa. Tutkituista tuotteista seitsemän oli elintarvikekontaktimateriaaleja (juomapulloja ja pillimukeja) ja loput 57 olivat leluja.

Leluista 20 ei täyttänyt niille asetettuja määräyksiä. Kaikkiaan yhdestätoista pienille lapsille tarkoitetusta lelusta irtosi testatessa pieniä osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Seitsemässä pehmolelussa irtoavat osat olivat paljetteja, joilla lelut oli koristeltu, ja yhdestä pehmolelusta irtosi pieni muovinen ripustuslenkki. Lisäksi tämän pehmolelun hajusteista ei saatu selvitystä, jolloin ei voitu varmistua, että ne olivat määräysten mukaisia. Tukehtumisvaara todettiin myös yhdestä puhallettavassa juomamukin pidikkeenä toimivasta lelusta, josta irtosi venttiili. Lisäksi lelujen kemiallisissa ominaisuuksissa huomattiin vakavia virheitä: viidessä lelulimassa oli booria yli sallitun raja-arvon. Limoissa yleisesti käytetyt booriyhdisteet, kuten booraksi ja boorihappo, ovat lisääntymiselle vaarallisia aineita.

Näiden lisäksi yhteensä yhdeksässä lelussa todettiin merkintävirheitä, muun muassa yhdestä kosmetiikkalelusta puuttui CE-merkintä. Lievempiä virheitä esimerkiksi merkinnöissä todettiin viidessä lelussa.

Elintarvikekontaktimateriaaleista todettiin vakavalla tavalla määräystenvastaiseksi yksi lapsille tarkoitettu juomapullo, josta irtosi pieni silikoninen juomaosa. Kun pullosta juodaan, irtoava osa aiheuttaa tukehtumisvaaran. Lisäksi tämän ja kolmen muun juomapullon pitkiin, kaulan ympärille laitettaviin ripustushihnoihin liittyvästä kuristumisriskistä huomautettiin. Kuristumisvaaran vuoksi hihnoissa täytyisi olla irtoamistoiminto. Lisäksi kolmen muovisen pillimukin asiakirjojen valvonnassa jouduttiin antamaan huomautuksia.

Tulli ei vapauttanut määräystenvastaisia tuotteita huvipuistoissa myytäväksi tai jaettavaksi.

Tullilaboratorion tiedotteet