FI SV EN

Gluteenittomista tuotteista ei löydetty gluteenia

14.2.2018 9.50
Tiedote

Tullilaboratoriossa on tehty gluteenipitoisuuden määrityksiä jo yli kymmenen vuoden ajan. Gluteenia tutkitaan sellaisista tuotteista, jotka on merkitty gluteenittomiksi tai vähägluteenisiksi, sekä myös luontaisesti gluteenittomista tuotteista, joihin gluteenia on voinut päätyä tahattomasti valmistusprosessin aikana.

Gluteenittomien tuotteiden saatavuus ja valikoima on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Gluteenittomana saa nykyään lähes kaikkia elintarvikkeita, kuten leipiä, leivonnaisia, pastaa ja myslejä. Gluteenittomat elintarvikkeet soveltuvat keliaakikoille, joille vehnässä, ohrassa ja rukiissa esiintyvä gluteeniproteiini aiheuttaa vatsa- ja suolistovaivoja. Ehdotonta gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliaakikot pysyvät oireettomina.

Kolmen viime vuoden aikana Tullilaboratoriossa on tutkittu yhteensä 73 gluteenittomaksi merkittyä tuotetta. Euroopan komission asetuksen mukaan gluteenittomaksi saa kutsua tuotetta, jonka gluteenipitoisuus on enintään 20 mg/kg. Tutkituista tuotteista yhdeksässä gluteenia oli havaittavissa raja-arvoa pienempiä määriä, lopuista tuotteista gluteenia ei löydetty lainkaan.

Tullilaboratorion tiedotteet