Hyppää sisältöön

Tullihallituksen päätös velvollisuudesta antaa saapuminen poistumispaikalle –ilmoitus ja ilmoittamisen edellyttämästä luvasta

Julkaisuajankohta 1.2.2010 9.26
Tiedote

23/2010, TE/JS

Määräys

Dnro
23/010/2010

Antopäivä
1.2.2010

Säädösperusta
Euroopan parlamentin ja Neuvoston asetus (EY) n:o 2913/1992, Komission asetus(ETY) 2454/93 ja Kansallinen Tullilaki 4 §

Voimassaoloaika
3.2.2010 alkaen toistaiseksi

Kohderyhmät
Tullipiirit, EU:n tullialueelta poistuvia tavaroita kuljettavat yritykset ja muut toimijat, jotka suoraan tai välillisesti osallistuvat tällaisten tavaroiden kauppaan liittyviin toimiin.

Tässä päätöksessä säädetään tarkemmin velvollisuudesta antaa Suomessa Tullille sähköinen saapuminen poistumispaikalle – ilmoitus (englanniksi ”arrival at exit”), sekä tämän ilmoituksen antamisen edellyttämästä luvasta. Tämä päätös tulee voimaan 3.2.2010 alkaen. Saapuminen poistumispaikalle –ilmoitus tulee Tullihallituksen päätöksen Dnro 184/010/2009 mukaisesti pakolliseksi meri- ja rautateitse poistuvan tavaran osalta viimeistään 3.5.2010 alkaen ja lentoteitse poistuvan tavaran osalta viimeistään 1.1.2011 alkaen.

Tällä päätöksellä kumotaan 3.5.2010 alkaen Tullihallituksen päätös vientitavaroiden esittämisestä Tullille Suomen satamissa sijaitsevissa viennin poistumispaikoissa konttiliikenteessä, Dnro 154/010/2004, julkaistu Tullihallituksen Tiedotteena nro 182/2004.  Tulli ei enää aseta vaatimuksia satamaoperaattoreille esitettävän terminaali-ilmoituksen tietosisällön suhteen, joka on satamaoperaattoreiden päätettävissä 3.5.2010 alkaen.

1. Ilmoituksen antaminen

Ilmoitus saapumisesta poistumispaikalle, tai tietyin edellytyksin tuon ilmoituksen korvaava vienti-ilmoituksen lisätieto (ks. kohta 4), vaaditaan kaikesta vientitavarasta sekä jälleenvietävästä tullaamattomasta tavarasta,

  • josta on annettu sähköinen vientimenettelyilmoitus,
  • joka poistuu vientimenettelyssä meri-, lento- tai rautateitse, ja
  • jonka poistumispaikka on Suomessa.

Ilmoituksen voi antaa välittömästi tavaran saavuttua poistumispaikalle. Se on annettava viimeistään ennen tavaran lastaamista kuljetusvälineeseen. Vasta tullin hyväksyvän vastauksen jälkeen tavara saadaan lastata kuljetusvälineeseen.

Saapuminen poistumispaikalle –ilmoitusta ei vaadita Suomesta maanteitse vientimenettelyssä poistuvasta tavarasta, joka esitetään yhdessä tavaraa seuraavan viennin saateasiakirjan tai vastaavan varamenettelydokumentin kanssa poistumispaikan Tullille.
Poistumispaikalla tarkoitetaan tässä päätöksessä sitä EU:n lainsäädännössä määritetyn poistumistullitoimipaikan valvomaa paikkaa, jossa vientitavara lastataan alukseen, lentokoneeseen tai junavaunuun, jossa tavara poistuu tullimenettelyllisesti EU:n alueelta. Suomessa vientimenettelyyn asetetun tavaran ja Suomesta meritse, lentäen tai rautateitse poistuvan vientivaran poistumispaikka on pääsääntöisesti Suomessa.

Ilmoituksen antamisessa noudatettavasta menettelystä on säädetty Tullihallituksen päätöksessä Dnro 184/010/09.

2. Ilmoitusvelvollisuus ja -oikeus

Vastuusta tavaran esittämisestä Tullille poistumispaikalla säädetään EU:n tullikoodeksin soveltamisasetuksessa. Voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti viejällä on viimekätinen vastuu siitä, että saapuminen poistumispaikalle -ilmoitus annetaan.  
Tullin hyväksyvä päätös annettuun ilmoitukseen on samalla lupa lastata tavarat siihen kuljetusvälineeseen, jolla tavarat poistuvat tullimenettelyllisesti katsoen EU:sta. Täten tavaran lastauksesta vastaava on käytännössä se toimija, jonka on luontevinta antaa saapuminen poistumispaikalle – ilmoitus.

Ilmoituksen voi antaa Tullille myös muu kuin junan, ilma- tai vesialuksen lastaamisesta vastaava toimija, jolloin ilmoituksen tehnyt toimija on velvollinen toimittamaan ilmoitukseensa tullilta saamansa hyväksyvän päätöksen viipymättä tiedoksi ao. aluksen tai junan lastaamisesta vastaavalle toimijalle. Ilmoituksen poistumistoimipaikalle saapumisesta voi antaa lastauksesta vastaavan tai viejän sijasta myös kuljetusliike tai muu toimija, joka on suoraan tai välillisesti osallisena tavaroiden kauppaan liittyvissä toimissa.

Ilmoituksen hyväksyminen edellyttää, että Tulli on antanut ilmoittajalle etukäteen luvan tehdä mainittuja ilmoituksia. 

3. Lupa saapuminen poistumispaikalle –ilmoituksen antamiseen

Lupaa ilmoituksen antamiseen voi hakea toimija, joka on suoraan tai välillisesti osallisena vientitavaran kauppaan liittyvissä toimissa. Lupa on yritystunnuskohtainen. Lupa edellyttää, että hakija on Tullin rekisteröity vientiasiakas. Lupahakemus ja sen täyttöohjeet julkaistaan Tullin Internet-sivuilla, www.tulli.fi (Yrityksille > Sähköinen asiointi > Lomakkeet > Vientitullauksen lomakkeet).

4. Vapautus ilmoituksen antamisesta eli lastausluvan hakeminen vienti-ilmoituksella

Suomen tullille vienti-ilmoituksia antava viejä tai tämän asiamies voi hakea vapautusta erillisen saapuminen poistumispaikalle -ilmoituksen antamisesta, jos vientimenettelyyn asetettava tavara on vienti-ilmoituksen hyväksymishetkellä poistumispaikalla. Tällöin lastauslupaa haetaan jo vienti-ilmoituksella (lisäkoodilla) ja Tullin hyväksyvä vastaus vienti-ilmoitukseen on suoraan lastauslupa. Vienti-ilmoituksen tehnyt toimija on tällöin velvollinen toimittamaan ilmoitukseensa tullilta saamansa hyväksyvän päätöksen viipymättä tiedoksi ao. aluksen tai junan lastaamisesta vastaavalle toimijalle. Vapautusta erillisen saapuminen poistumispaikalle –ilmoituksen antamisesta haetaan samalla lomakkeella, jolla voi hakea lupaa saapuminen poistumispaikalle ilmoituksen antamiseen.

THT