Hyppää sisältöön

Asiakastiedote 26.4.2016
Tietyn käyttötarkoituksen (end-use) menettelyssä olevan tavaran siirto toiselle toimijalle

Julkaisuajankohta 26.4.2016 9.16
Tiedote

Tietty käyttötarkoitus (end-use) on oma tullimenettelynsä 1.5.2016 alkaen.

Tietyn käyttötarkoituksen menettelyssä olevaa tavaraa ei voi siirtää toiselle luvanhaltijalle kahdella peräkkäisellä tietyn käyttötarkoituksen tulli-ilmoituksella. Siirto on tehtävä soveltaen unionin tullikoodeksin (UTK) 218 artiklan mukaista oikeuksien ja velvollisuuksien siirtoa (englanniksi ”transfer of rights and obligations, TORO).

T5-lomakkeeseen tai rahtikirjaan perustuva siirto ei ole mahdollista enää 30.4.2016 jälkeen. Tässä tiedotteessa annetaan alustavaa tietoa UTK 218 artiklan mukaisesta tavaran siirrosta. Menettelymalli on uusi ja muutokset tässä tiedotteessa ennakoituihin toimintamalleihin ovat mahdollisia.

Käytettäessä oikeuksien ja velvollisuuksien siirtoa siirronsaajalla ei tarvitse olla omaa lupaa erityismenettelyn käyttöön, mutta hänen on täytettävä erityismenettelyn käytölle säädetyt edellytykset.

Oikeuksien ja velvollisuuksien siirto on mahdollista vain, jos Tulli on hyväksynyt sen etukäteen erityismenettelyn käytön sallivassa luvassa. Erillistä lähetyskohtaista Tullin hyväksyntää siirrolle ei tarvita. Jo voimassa olevaan vanhan lainsäädännön mukaisesti myönnettyyn lupaan ei voi hakea lisäystä oikeuksien ja velvollisuuksien siirrosta, vaan oikeuksien ja velvollisuuksien siirtäminen vaatii aina UTK-lainsäädännön mukaisesti myönnetyn luvan. Uutta UTK-lainsäädännön mukaista lupaa japäätöstä oikeuksien ja velvollisuuksien siirrosta haetaan Suomessa Tullin lupakeskuksesta.

Tietyn käyttötarkoituksen luvanhaltijan ja toimijan, jolle oikeudet ja velvollisuudet siirretään, tulee sopia keskenään, mitkä oikeudet ja velvollisuudet siirretään luvanhaltijalta siirronsaajalle. Luvan ja menettelyn käyttöön liittyvät oikeudet ja velvollisuudet voidaan siirtää kokonaan tai osittain. Hakemuksessa tulee mainita, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia halutaan siirtää luvanhaltijalta siirronsaajalle. Kaikki muut oikeudet ja velvollisuudet säilyvät luvanhaltijalla. Mahdollisia siirrettäviä oikeuksia ja velvollisuuksia ovat esimerkiksi:

  • oikeus käsitellä tavaraa siten, että se tulee luvanmukaiseen tiettyyn käyttötarkoitukseen (esimerkiksi asennus)
  • velvollisuus asettaa menettelyn käytön vaatima vakuus
  • velvollisuus pitää menettelyn käytön edellyttämää kirjanpitoa
  • velvollisuus päättää menettely määräajassa ja tehdä päätöstilitys
  • velvollisuus maksaa tarvittaessa tuontitullit (normaalin ja alennetun tullin välinen erotus, jos tavara ei mene tiettyyn käyttötarkoitukseen)

Oikeuksien ja velvollisuuksien siirtoa voidaan käyttää haluttaessa myös muissa erityismenettelyissä, passitusmenettelyä lukuun ottamatta.

Tulli antaa myöhemmin tarkempia ohjeita oikeuksien ja velvollisuuksien siirtomahdollisuudesta erityismenettelyjen internet-sivuillaan.

Lisätietoja antaa tarvittaessa yritysneuvonta.tuonti(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet