Hyppää sisältöön

Laki öljysuojarahastosta annetun lain muuttamisesta

Julkaisuajankohta 30.12.2009 14.31
Tiedote

207/2009, MT/KL

Öljysuojarahastosta annettua lakia (1406/2004) on muutettu 1.1.2010 voimaan tulevalla lain muutoksella. Muutoksen yhteydessä öljysuojamaksun määrää ja rahastolle säädettyjä pääomarajoja korotetaan väliaikaisesti. Lakia muutetaan myös maksuvelvollisia ja maksun kantamista koskevien säännösten osalta.  Laki sisältää lisäksi uuden maksumenettelyä koskevan 7 a §:n, jolla korvataan lakiin aikaisemmin sisältyneet viittaukset valmisteverotuslakiin ja tullilakiin.

Muutetun lain 5 §:n nojalla öljysuojamaksua peritään, aikaisemmin perityn 0,50 euroa tonnilta sijasta, vuoden 2012 loppuun asti 1,50 euroa jokaiselta täydeltä tonnilta maahantuodusta ja Suomen kautta kuljetetusta öljysuojamaksullisesta öljystä.

Lain 6 §:n 1 momentin mukaan Euroopan yhteisön jäsenvaltiosta Suomeen tuotavasta öljystä maksuvelvollinen on edelleenkin se, joka vastaanottaa öljyn Suomessa.  Toisesta jäsenvaltiosta tuotavasta, Suomen kautta kuljetettavasta öljystä, maksun on aikaisemmasta poiketen velvollinen suorittamaan öljyn lähettäjä. Jos  Suomeen saapuva öljy on toisessa jäsenvaltiossa asetettu tai Suomessa asetetaan yhteisön tullikoodeksista (uudistettu tullikoodeksi) annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 450/2008 144 artiklassa tarkoitettuun ulkoiseen passitusmenettelyyn tai 178 artiklassa tarkoitettuun vientimenettelyyn, maksuvelvollinen on lain muutoksen johdosta kuitenkin asetuksen 4 artiklan 29 kohdassa tarkoitettu menettelynhaltija.

Lain muutetun 6 §:n 2 momentin mukaan  öljysuojamaksua on sen sijaan velvollinen suorittamaan se, jonka nimissä tai lukuun asetuksen (EY) No 450/2008  4 artiklan 10 kohdassa tarkoitettu tulli-ilmoitus maahantuodun öljyn osalta ensimmäisen kerran tehdään tai joka asettaa öljyn 157 artiklan mukaisesti vapaa-aluemenettelyyn.

Mikäli 6 §:n 1 tai 2 momentissa tarkoitettuja  maksuvelvollisia on useampi kuin yksi, kaikki vastaavat 6 §:n uuden 3 momentin nojalla öljysuojamaksun suorittamisesta yhteisvastuullisesti.

Lain muutetun 7 §:n 2 momentin mukaan Euroopan yhteisöstä saapuvien öljytuotteiden maksu määräytyy sinä päivänä voimassa olevien säännösten mukaan, jolloin öljy on Suomessa vastaanotettu tai Suomen kautta kuljetettu. Jos öljy on asetettu ulkoiseen passitusmenettelyyn tai vientimenettelyyn, maksu määräytyy sinä päivänä voimassa olevien säännösten mukaan, jolloin öljy tosiasiallisesti tuotiin Suomeen.

Maksu määräytyy yhteisön ulkopuolelta saapuvasta öljystä lain muutetun 7 §:n 3 momentin mukaan sinä päivänä voimassa olevien säännösten mukaan, jolloin tulli-ilmoitus öljystä on annettu tai olisi pitänyt antaa ensimmäisen kerran tai jolloin vapaa-aluemenettelyyn asetettu öljy on esitetty tullille.

Lain uusi 7 a § koskee maksuun sovellettavia menettelysäännöksiä. Öljysuojamaksun ilmoittamisvelvollisuudesta, määräämisestä, suorittamisesta, maksuunpanosta, ennakkoratkaisusta, muutoksenhausta, huojennuksesta, kirjanpitovelvollisuudesta, tarkastuksesta, tietojenantovelvollisuudesta, salassapitovelvollisuudesta, valmisteverorikkomuksesta, velvollisuudesta antaa näyte, selvitysvelvollisuudesta sekä päätöksen perustelemisesta on öljysuojamaksullisen öljyn osalta kaikissa tapauksissa soveltuvin osin voimassa, mitä valmisteverotuslaissa säädetään rekisteröidystä elinkeinonharjoittajasta.

Muutetun lain 8 §:n mukaiset öljysuojarahaston pääomarajat korotetaan aikaisempaan verrattuna viisinkertaisiksi. Öljysuojamaksun periminen lopetetaan sitä seuraavan kalenterikuukauden lopussa, jona öljysuojarahaston pääoma on noussut 50 miljoonaan euroon. Periminen aloitetaan uudelleen sitä seuraavan kalenterikuukauden päätyttyä, jona rahaston pääoma on pienentynyt alle 25 miljoonan euron. Korotetut pääomarajat ovat voimassa väliaikaisesti vuoden 2015 loppuun saakka.

Koska 6 ja 7 §:ssä viitataan uudistettuun tullikoodeksiin, jota ryhdytään soveltamaan vasta sen soveltamisasetuksen tultua voimaan, on edellä mainittujen §:en voimaantulo kytkettävä samaan ajankohtaan. 6 ja 7 §:en voimaantulosta säädetään myöhemmin erikseen valtioneuvoston asetuksella.

Lisätietoja: Kimmo Lietkari, puh. 020 492 2220

THT