Hyppää sisältöön

Euro­-Välimeri -alkuperäkumulaatio; Länsiranta ja Gaza

Julkaisuajankohta 14.9.2009 11.00
Tiedote

141/2009, RAS/LL

Komissio on ilmoittanut EUVL:ssä C 219, 12.9.2009, minkä maiden välillä sovelletaan uudistettuja alkuperäsääntöpöytäkirjoja, jotka mahdollistavat laajennetun kumulaation soveltamisen (diagonaalinen kumulaatio). Ilmoitukseen sisältyy taulukko sovellettavaksi tulleista eri sopimusten uudistetuista alkuperäsääntöpöytäkirjoista (tämän yleiskirjeen liitteenä 1).

Uutta on  se, että yhteisön sekä Länsirannan ja Gazan (PS) välistä uudistettua alkuperäsääntöpöytäkirjaa sovelletaan 1.7.2009 lähtien.  Laajennettua kumulaatiota ei kuitenkaan EU:n sekä Länsirannan ja Gazan välisessä kaupassa voida vielä käytännössä soveltaa, sillä  Länsirannalla ja Gazalla ei ole vielä sovellettavissa olevaa uudistettua alkuperäsääntöpöytäkirjaa minkään muun tämän kumulaatioalueen sopimusosapuolen kuin yhteisön kanssa.

Vastaavasti esimerkiksi Syyrian kaupassa ei voida vielä soveltaa laajennettua kumulaatiota, sillä Syyrialla on uudistettu alkuperäsääntöpöytäkirja sovellettavissa vain Syyrian ja Turkin välisessä sopimuksessa.

Lisätietoja asiasta antavat tullipiirien alkuperäasiantuntijat.

THT