Hyppää sisältöön

Yritysten tuonti-ilmoitusten oikaisu ja mitätöinti muuttuu sähköiseksi

Julkaisuajankohta 11.9.2020 8.00
Tiedote

Tavoitteena on, että yritykset ottavat käyttöön uudistetut tuonnin tulli-ilmoitukset 21.11.2020. Uudistettujen tuonti-ilmoitusten oikaisua ja mitätöintiä pyydetään sähköisesti.

Tuonti-ilmoituksia voi korjata aina menettelyyn luovutukseen asti. Jos menettelyyn luovutuksen jälkeen havaitaan virheitä, ilmoitukseen voi pyytää Tullilta oikaisua. Oikaisua pyydetään sähköisesti sanomalla FI439A ”Vapaamuotoinen yhteydenotto”, tai Tullin asiointipalvelun kautta. Sanomalla annettua tuonti-ilmoitusta voi pyytää oikaistavaksi myös asiointipalvelussa. Oikaisua voi pyytää edustaja tai tuoja itse.

Samalla niin kutsutut pikaoikaisut loppuvat ja oikaisupyynnöt käsitellään Tullissa saapumisjärjestyksessä. Oikaisupyynnön käsittelyaika on 120 päivää, mutta kiintiöpyynnöt ja varastosta luovuttamiseen liittyvät oikaisut ovat etusijalla kuten nykyäänkin.

Tulli voi pyytää oikaisuun lisäselvitystä, jos tarvittavia liiteasiakirjoja, kuten kauppalaskua tai valtakirjaa, ei ole toimitettu tai tilinumero tullinpalautusta varten puuttuu. Oikaisua pyytänyt toimija saa tulostettavan päätöksen joko sanomalla tai asiointipalveluun.

Myös mitätöintiä pyydetään ja mitätöintipäätös saadaan sähköisesti. Sanomailmoittaja pyytää mitätöintiä sanomalla FI414A ”Mitätöintipyyntö”.

Oikaisu ja mitätöinti pysyy nykyisessä tuontipalvelussa ennallaan

Uuden tulliselvityspalvelun rinnalla toimii nykyinen tuonnin palvelu, yritysasiakkaiden tuontitullaus (ITU-järjestelmä), johon annettujen tuonti-ilmoitusten oikaisu- ja mitätöintipyyntökäytännöt pysyvät ennallaan.  

Toistaiseksi erityismenettelyjen ja tietyn käyttötarkoituksen ilmoitukset, sekä kaikki yksinkertaistetut tuonti-ilmoitukset annetaan nykyiseen tuonnin palveluun vielä 21.11.2020 jälkeenkin.

Lisätietoja: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet