Motivationen tryter inte för årets tullhund Manu

15.12.2018 8.00
Pressmeddelande

Finska Kennelklubben premierar idag årets tjänstehundar på Hundmässan. Årets tullhund är labrador retrievern Manu, dvs. Varjoahon Columbo, som arbetar vid Flygtullen. Manu har under fyra år avslöjat sammanlagt 870 fall av narkotikasmuggling. Med Manus hjälp avslöjades bl.a. en hel smugglingsorganisation, då Manu markerade en narkotikasmugglare. Tullens utredning visade sedan att denne person hade gjort sig skyldig till narkotikasmuggling över 50 gånger.

Manu är något av en evighetsmaskin. Den är väldigt motiverad och visar inga tecken på att sakta ner, trots att den redan är 6 år gammal. Manu är varje morgon lika ivrig då den ska till arbetet. Utöver den enorma motivationen är den också hejdlöst självsäker. Om Manu bestämmer att det finns en knarkgömma här så måste man bära bort hunden från den. Den begär också envist sin belöning. Belöningen har ändrats från en boll till en dummy, eftersom den är så bollgalen att den lätt råkar ut för olyckor särskilt på halt underlag.

– Den har otrolig fart på då den söker. Vi har redan varit tvungna att avlägsna två av dess tänder då den krockat med något, berättar Manus förare Paula Hämäläinen.

Posten är en av Manus favoritplatser. Den har gjort stora och fina fynd där. Hittills har Manu redan avslöjat 34 grova narkotikabrott. Som den självsäkra hund den är, markerar Manu även minsta doft. När den hittar något blir den bara ivrigare.

– Om den belönats för ett fynd får den bara mer energi av det. Manu tar sitt jobb på allvar. Sökandet är en seriös syssla för den, trots att det görs lekfullt, berättar Hämäläinen.

På sin fritid motionerar Manu. Den joggar och vandrar tillsammans med sin förare. Den bollgalna hunden har också ett tvångsmässigt behov att samla alla bollar den stöter på under joggingturerna. Som retriever är Manu också väldigt förtjust i vattenpölar. Det har hänt att när Manu under arbetsdagen släppts fri för att sträcka på benen så har den återvänt till sin förare täckt med gyttja upp till öronen.

Manu kommer att gå i pension om några år, trots att den fått vara frisk och ännu är i verkligt gott skick. Dess förare Paula Hämäläinen vill att Manu ska kunna njuta av sina pensionsdagar frisk och kry.

Tullens hundverksamhet består av ett gott samarbete och en resultatrik och synlig samhällsskyddande myndighetsverksamhet i passagerar- och varutrafiken. Tullen har cirka femtio tullhundar som arbetar mångsidigt och rörligt vid Finlands gränser både i unionsintern trafik och tredjelandstrafik. Tullhundar används som hjälp vid övervakningen av förbud och begränsningar som gäller varor såväl i land-, flyg-, järnvägs- och sjötrafik.

Tullen har skolat och använt tullhundar sedan år 1969. Tullen tränar främst hundarna att söka efter narkotika, men det finns också hundar som specialiseras i att söka efter cigaretter, snus, kontanter, livsmedel, vapen och sprängämnen samt animaliska livsmedel. Nästa år är ett jubileumsår för Tullens hundverksamhet. Då har det gått 50 år sedan hundverksamheten inleddes. För att fira detta öppnas i maj 2019 en utställning om tullhundarna i Tullmuseet, och vid denna tid publiceras också en historik över tullhundarna.

Mera information:
Paula Hämäläinen, Manus förare, tfn 040 332 6696
Mika Pitkäniemi, chef för Flygtullen, tfn 040 332 3810
Lasse Ryyttäri, tullöverinspektör, tfn 040 332 2425

Pressmeddelande