Hyppää sisältöön

Vuoden 2014 tullitoiminto on netti-ilmoittamisen tuki

Julkaisuajankohta 23.9.2015 9.00
Tiedote

Tullin netti-ilmoittamisen tuki valittiin vuoden 2014 tullitoiminnoksi tullijohdon neuvottelupäivillä Majvikissä. Netti-ilmoittamisen tuen tehtävänä on tukea Tullin asiakkaita netissä annettavien tuonti-, vienti-, turvatieto- ja passitusilmoitusten täyttämisessä.  

Asiakkaiden yhteydenotot netti-ilmoittamisen tukeen ovat lisääntyneet kahdessa vuodessa peräti 90 prosenttia yli 70 000 vuosittaiseen yhteydenottoon. Toimintoa ovat viime vuosina työllistäneet erityisesti tuontitullaukseen liittyvät kysymykset verkkokaupoista tilaamisen suosion vuoksi.

– Jo yli 90 prosenttia postilähetyksistä tullataan Tullin Nettituonti-palvelun kautta. Palvelu on otettu hyvin vastaan, mutta asiakkaat tarvitsevat tukea ilmoituksen täyttöön liittyvissä kysymyksissä, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Sari Bjong.  

Netti-ilmoittamisen tuki perustettiin 2011. Asiakasyhteydenottojen kasvaessa henkilöstöä on lisätty pitkin matkaa. Nyt netti-ilmoittamisen tuessa työskentelee kokopäivätoimisesti tai muiden tehtävien ohella 19 henkilöä 12 paikkakunnalla: Haminassa, Helsingissä, Kajaanissa, Kokkolassa, Kotkassa, Kuopiossa, Porissa, Raumalla, Tampereella, Turussa, Vaasassa ja Oulussa. 

Asiakkailta hyvää palautetta

Nettineuvojalta vaaditaan vankkaa tullimenettelyjen osaamista. Yhä useampi yhteydenotto tulee myös englanniksi. Neuvojan on tunnettava ohjelmat ja päästävä heti kiinni ongelmakohtaan, jotta asia saadaan kerralla selvitetyksi, ja asiakas saa ilmoituksensa eteenpäin. Jos puhelu menee ohi, asiakkaalle soitetaan takaisin asiakkaan omalla jonotusvuorolla, jos asiakas on valinnut ruuhkatilanteessa takaisinsoiton. Takaisinsoitosta asiakkaat ovat erityisesti ilahtuneet.

— Asiakaspalautteen ja viime keväänä tehdyn asiakaskyselyn tuloksien perusteella netti-ilmoittamisen tuen henkilöstöstä huokuu aito ilo asioida asiakkaiden kanssa. He ovat ansiokkaasti tuoneet myös asiakkaiden huolet kehittämisen tueksi, Sari Bjong sanoo. 

Tullin henkilöstön hakeutuminen netti-ilmoittamisen tuen tehtäviin myös osa-aikaisesti on ollut ennakkoluulotonta ja tehokkuutta lisäävää toimintaa. Työn tekemisen jakaminen eri tehtäviin on yksi mahdollisuus selvitä tulevaisuuden haasteista kuten vähenevistä henkilöresursseista ja palvelutarpeen muutoksista. Tässä netti-ilmoittamisen neuvonta on ollut hyvä esimerkki, ja siksi se valittiinkin vuoden tullitoiminnoksi.

Tullin netti-ilmoittamisen tuki palvelee ma – pe klo 8-18, p. 0295 5206

Lisätietoja
AsiakaspalvelupäällikköSari Bjong, p. 040 332 5063

 

Mediatiedote