Hyppää sisältöön

Venäjän tullin lahjoittama labradorinnoutaja valmistui tullikoiraksi

Julkaisuajankohta 1.6.2020 14.45
Tiedote

Venäjän tulli lahjoitti Suomen tullille labradorinnoutajan pennun 25-vuotisen yhteistyön kunniaksi toukokuussa 2019. Koira valmistuu 1.6. huumausaineiden etsintään erikoistuneeksi tullikoiraksi, ja sen työskentelypaikka on Helsinki-Vantaan lentokentällä.

 

Venäjän tullin varapääjohtaja Oleg Gubaydulin lahjoitti Suomen tullille Jutta-nimisen koiranpennun, joka saapui Venäjältä Vaalimaan rajanylityspaikan kautta Suomeen viime vuoden heinäkuussa. Lähes vuoden ajan Juttaa on suunnitelmallisesti koulutettu huumausaineiden etsintään erikoistuneeksi tullikoiraksi. Koulutus päättyi 1.6. tasokokeeseen, jonka Jutta läpäisi valmistuen virallisesti tullikoiraksi. Lisäksi eläinlääkäri on todennut Jutan tullikoiran työhön sopivaksi.

Virkapaikka lentoasemalla

Jutan sijoituspaikka on Helsinki-Vantaan lentoasema, jossa sen työskentely-ympäristö muodostuu matkustaja-, posti- ja rahtiliikenteen valvonnasta. Sen muita tehtäviä ovat Tullin rikostorjunnan ja muiden yhteistyöviranomaisten tukeminen.

– Luonteeltaan Jutta on avoin, itsenäinen, rohkea ja joskus jopa hieman röyhkeä. Sillä on erittäin suuri ruokahalu, ja ruoan eteen Jutta tekee kaikkensa, koiranohjaaja Jussi Planting kertoo. 

Siinä missä muut tullikoirat ovat metsästyslinjaisia ja ketteriä, Jutta eroaa niistä raskaammalla rakenteella. Tästä syystä Jutan kouluttamisessa tullikoiraksi on kiinnitetty erityistä huomiota sen fyysiseen kuntoon ja kunnon rakentamiseen.

Tullikoirat tärkeänä osana tavaravalvontaa

Tullissa työskentelee tällä hetkellä noin 50 tullikoiraa, joiden tehtävänä on paljastaa tavaravirroista kiellettyjä ja rajoitettuja tavaroita. Suurin osa tullikoirista on koulutettu etsimään huumausaineita. Lisäksi tullikoirat etsivät savukkeita, nuuskaa, käteistä rahaa, eläinperäisiä elintarvikkeita, aseita ja räjähteitä.

- Tullikoirat tekivät vuonna 2019 lähes 40 000 etsintää, joista suurin osa koski huumausaineita. Löytöjä kertyi runsaat 1 100, joista noin puolet olivat huumausainelöytöjä. Määrällisesti eniten löydettiin eläinperäisiä elintarvikkeita, joiden tuonti EU:n ulkopuolelta on kielletty, valvontajohtaja Mikko Grönberg kertoo.

Tiivistä maiden välistä yhteistyötä

 Suomen ja Venäjän tullien yhteistyöllä on yli 25 vuoden perinteet. Yhteistyötä tehdään kaikilla tasoilla. Etenkin maiden välisen tavaraliikenteen sujuvuuden varmistaminen on ollut yhteistyön keskiössä myös koronatilanteessa. Lisäksi rajan ylittävän rikollisuuden ennaltaehkäiseminen on yhteistyön kulmakiviä.

Mediatiedote