Hyppää sisältöön

Varaston luvanhaltija voi saada tiedon tavaran luovutuksesta tai siirtoluvasta suoraan Tullilta

Julkaisuajankohta 22.6.2020 9.00
Tiedote

Varaston luvanhaltija voi saada varaston luovutussanoman Tullilta varastossaan olevista tavaroista, jotka on asetettu seuraavaan tullimenettelyyn. Samalla tavoin varaston luvanhaltija voi saada tiedon tavaran siirtoluvasta suoraan Tullilta. Varaston luovutus- ja siirtolupasanoman voi saada ilmoituksista, jotka on annettu Tullin uuteen tulliselvitysjärjestelmään (UTU).

Loppuvuonna 2020 kun yritysten tuonnin tulli-ilmoitukset uudistuvat, tullivaraston ja väliaikaisen varaston luvanhaltijat voivat saada varaston luovutus- ja siirtolupasanomia Tullilta UTU-järjestelmästä. Väliaikaisen varaston luvanhaltija voi jo nyt saada tiedon tavaran luovutuksesta suoraan Tullilta sanomalla, kun tuonnin tulli-ilmoituksen on tehnyt henkilöasiakas.

Jos varaston luvanhaltija ottaa käyttöönsä varaston luovutus- ja siirtolupasanoman, ne korvaavat nykyiset luovutuspäätöksen ja siirtoluvan, jotka ilmoituksen antaja on toimittanut varastolle. Varaston luovutussanoman perusteella varastonpitäjä voi varmistua, että tavarat on asetettu seuraavaan tullimenettelyyn ja siten voi luovuttaa tavarat. Varaston luvanhaltija vastaa edelleen siitä, että luovuttaa varastosta oikeaa tavaraa oikean määrän. Varaston siirtolupasanoma (FI420A) on samansisältöinen varaston luovutussanoman (FI419A) kanssa.

Tullin lähettämät varaston luovutus- tai siirtolupasanomat voidaan arkistoida väliaikaisen varaston kirjanpidossa koneellisesti luettavassa muodossa. Tulli ei vaadi paperista luovutusdokumenttia kirjanpitoa varten. Arkistointiaika säilyy entisellään.

Jos olet varaston luvanhaltija ja haluat ottaa käyttöösi varaston luovutus- tai siirtolupasanoman, yrityksesi on oltava Tullin sanoma-asiakas. Voit hakea sanoma-asiakkaaksi Tullin asiointipalvelussa. Sanomat on testattava Tullin kanssa. Testaukset alkavat lokakuussa. Varaston luovutussanoman tietojen kuvaus on julkaistu tuonnin 2. vaiheen sanomakuvauksissa.

Lisätietoa: UCC(at)tulli.fi
Sanoma-asioinnin luvan hakeminen -palvelu

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet