Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriö ja Tulli tiedottavat: Sähkön pientuottajien ja pienvoimalaitosten pitää rekisteröityä Tullille heinäkuun loppuun mennessä

20.5.2015 9.00
Tiedote

Sähkön pientuotantoa koskeva laki muuttui toukokuun alussa. Se toi mukanaan velvollisuuksia uusille toimijoille. Kaikkien yli 100 kVA:n nimellistehoisten sähkön tuottajien ja varavoimakoneiden omistajien tulee rekisteröityä verovelvolliseksi Tullille heinäkuun loppuun mennessä. 

Tuottajan ja varavoimakoneen omistajan rekisteröitymisen status riippuu kyseisen koneen tai laitoksen sähkön vuosituotannon määrästä. Tällaisia pientuottajia voivat olla esimerkiksi kauppakeskukset, logistiikkaterminaalit, toimistotalot ja muut isot kiinteistöt sekä sairaaloiden ja muiden suurten kiinteistöjen varavoimayksiköt.

- Mikäli vuosituotantoa on enintään 800 000 kWh vuodessa, niin tuottaja ja koneen omistaja antaa vain yhden ns. nollaveroilmoituksen vuodessa. Jos taas vuosituotanto on yli 800 000 kWh vuodessa, rekisteröidään tuottaja normaaliksi sähköverovelvolliseksi, ja tämä joutuu antamaan veroilmoituksen kuukausittain, energiainsinööri Antti Saastamoinen kertoo.

Huomattavaa vielä on, että rekisteröityminen on tehtävä Tullille kirjallisesti kaikkien tähän kategoriaan kuuluvien voimalaitoksien, generaattoreiden, varavoimakoneiden ja muiden sähköntuotantojärjestelmien osalta kustakin voimalaitoksesta erikseen.

Rekisteröityminen koskee myös kaikkia yli 100 kVA:n nimellistehoisia varavoimakoneita ja generaattoreita, jotka ovat tähän saakka olleet verotuksen ulkopuolella. Sillä ei ole enää merkitystä, syöttääkö voimalaitos sähköä verkkoon vai ei.

Lisätietoja:

VM, vero-osasto, lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen, p. 0295 53 0 372

Tulli, valmisteverotus, energiainsinööri Antti Saastamoinen, p. 040 332 2153

 

Lehdistötiedotteet