Hyppää sisältöön

Väärinkäytettyjä lääkkeitä ja dopingaineita takavarikoitiin 2,6 miljoonan euron arvosta

22.1.2020 10.48
Tiedote

Europol tiedottaa 21.1.2020

Europol tuki Euroopan laajuista operaatiota, jonka kohteena oli väärinkäytettyjen ja väärennettyjen lääkkeiden laiton kauppa verkossa ja verkon ulkopuolella. Operaatiota johtivat Suomen tulli ja Ranskan santarmilaitoksen keskustoimisto, joka käsittelee ympäristörikoksia ja rikoksia kansanterveyttä vastaan (Gendarmerie Nationale, Office central de lutte contre les atteintes à l'environnement et à la santé publique), ja siihen osallistui lainvalvontaviranomaisia yhdestätoista* EU:n jäsenvaltiosta, Bosnia ja Hertsegovinasta ja Ukrainasta, sekä Yhdysvaltojen huumevalvontavirasto DEA ja Euroopan petostentorjuntavirasto OLAF. Operaatio suoritettiin 15.–18.10.2019, mutta sen tulokset voidaan julkistaa vasta nyt operatiivisista syistä.

Euroopan laajuinen yhteisoperaatio, jota koordinoitiin reaaliaikaisesti Europoliin perustetusta koordinointikeskuksesta, johti seuraaviin tuloksiin:

  • hajotettiin kuusi järjestäytynyttä rikollisryhmää;
  • tehtiin 112 kotietsintää;
  • pidätettiin 48 epäiltyä Espanjassa, Kyproksella, Portugalissa, Ranskassa, Suomessa, Unkarissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa; takavarikoitiin noin 34,5 miljoonaa yksikköä lääkkeitä ja dopingtuotteita sekä muita aineita, kuten antihistamiineja, anksiolyyttejä, erektiohäiriölääkkeitä, hormoni- ja aineenvaihduntaregulaattoreita, huumausaineita, särkylääkkeitä, antiestrogeeneja, antiviruslääkkeitä ja unilääkkeitä.

Takavarikoiden arvoksi on arvioitu noin 2,6 miljoonaa euroa.

Vilustumista vai vieroitusoireita: lääkkeitä väärinkäytetään riippuvuuksien stimuloimiseen

Rikolliset käyttävät pseudoefedriiniä – yleensä vilustumisten hoitoon käytettävissä lääkkeissä olevaa vaikuttavaa ainetta – metamfetamiinin, voimakasta riippuvuutta aiheuttavan synteettisen huumeen, valmistamiseen.

Huumeiden käyttäjät käyttävät psykotrooppisia aineita, jotka on yleensä valmistettu unilääkkeistä, korvaamaan opioideja, kuten heroiinia. Pseudoefedriini ja psykotrooppiset lääkkeet kuuluivat niihin aineisiin, joita takavarikoitiin eniten operaation aikana. Suurin osa näistä lääkkeistä oli peräisin laillisesta toimitusketjusta, josta ne oli varastettu väärennetyillä lääkemääräyksillä tai hankittu piittaamattomien lääkäreiden ja farmaseuttien myötävaikutuksella. Takavarikoiduista lääkkeistä tuhannet olivat väärennettyjä.

Lääkkeiden väärinkäyttö ja väärentäminen on vakava ja kasvava ongelma, johon on puututtava Euroopan tasolla. Järjestäytyneet rikollisryhmät ovat yhä enemmän siirtymässä tälle erittäin kannattavalle rikollisuuden alueelle, koska paljastumisen ja rikossyytteeseen joutumisen riskit ovat suhteellisen pienet.

* Seuraavat EU:n jäsenmaat osallistuivat operaatioon: Belgia, Espanja, Italia, Kreikka, Kypros, Portugali, Ranska, Slovakia, Suomi, Unkari ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Lehdistötiedotteet