Hyppää sisältöön

Uusia määräyksiä elintarvikkeiden ja rehujen tuontivalvontaan - toimijoille ennakkoilmoitusvelvollisuus

Julkaisuajankohta 10.12.2009 14.22
Tiedote

183/2009, Katri Hyysalo, Tullilaboratorio, Viranomaisyksikkö

Komissio on antanut jäljempänä mainitut eräiden elintarvikkeiden ja rehujen valvontaa ja tuontimenettelyjä koskevat asetukset, joissa säädetään muuan muassa toimijoiden tai niiden edustajien velvollisuudesta antaa toimivaltaiselle viranomaiselle ennakkoon tieto tavaraerän saapumisesta maahan. Ennakkoilmoitus arvioidusta tulopäivästä ja -ajasta on tehtävä vähintään yksi työpäivä ennen erän fyysistä saapumista.

Tavaraerille tehdään asiakirjatarkastuksia sekä tunnistus- ja fyysisiä tarkastuksia, näytteenotto ja laboratoriotutkimukset mukaan luettuna, viranomaisen nimeämissä saapumis-, tuonti- tai muissa valvontapaikoissa ennen vapaaseen liikkeeseen luovuttamista. Osa asetuksista koskee myös rehuja. Rehujen osalta toimivaltainen viranomainen on Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

1. Komission asetus (EY) N:o 669/2009 (EUVL L194, 25.7.2009) tiettyjen muiden kuin eläinperäisten rehujen ja elintarvikkeiden tuontia koskevasta tehostetusta virallisesta valvonnasta. Asetusta sovelletaan 25.1.2010 alkaen. Asetuksella kumotaan komission päätös 2005/402/EY.

Asetuksen liitteessä I on lueteltu valvottavat tuotteet, alkuperämaat, tullinimikkeet, tutkimusaiheet ja tarkastusfrekvenssit (10 – 50 %). Tuoteluetteloa tarkastellaan säännöllisesti ja vähintään neljännesvuosittain, joten valvontakohteet voivat muuttua vuoden mittaan. Ennakkoilmoitus tehdään liitteessä II olevan mallin mukaisella lomakkeella (ns. yhteinen tuloasiakirja/Common Entry Document CED). Nimettyjen saapumispaikkojen osalta asetukseen sisältyy viiden vuoden siirtymäaika.

2.  Komission asetus (EY) N:o 1152/2009 (EUVL L313, 28.11.2009) tietyistä kolmansista maista peräisin olevien tiettyjen elintarvikkeiden aflatoksiinipitoisuusvalvonnassa noudatettavista erityisehdoista. Asetus koskee eräitä pähkinä-, manteli- ja viikunatuotteita ja sitä sovelletaan 1.1.2010 alkaen. Asetuksella kumotaan komission päätös 2006/504/EY.

Asetuksessa on lueteltu tarkemmin valvottavat tuotteet, alkuperämaat, tullinimikkeet ja tarkastusfrekvenssit (10 – 100 %). Ennakkoilmoitus tehdään edellä mainittua CED-asiakirjaa käyttäen. Tavaraerien mukana on oltava eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta näytteenoton ja laboratoriotutkimuksen tulokset sekä asetuksen liitteessä I esitetyn mallin mukainen  terveystodistus, jonka on myöntänyt ao. alkuperämaiden valtuutetut edustajat. Jos mainittuja asiakirjoja ei ole erän mukana, lähetys on palautettava alkuperämaahan tai hävitettävä.

3. Komission asetus (EY) N:o 1135/2009 (EUVL L 311, 26.11.2009) Kiinasta peräisin olevien tai sieltä lähetettyjen tiettyjen tuotteiden tuontia koskevista erityisehdoista. Asetus koskee elintarvikkeiden ja rehujen melamiinipitoisuuksien valvontaa ja sitä sovelletaan 16.12.2009 alkaen. Asetuksella kumotaan komission päätös 2008/798/EY.

Vauvoille ja pikkulapsille erityisravinnoksi tarkoitettujen maitoa, maitotuotteita, soijaa tai soijatuotteita sisältävien elintarvikkeiden tuonti yhteisöön on kokonaan kielletty. Tällaisia tuotteita ei saa saattaa markkinoille vaan ne on hävitettävä.

Muiden edellä mainittuja ainesosia sisältävien elintarvikkeiden ja rehujen lähetyksiä sekä elintarvikkeisiin ja rehuihin tarkoitettua ammoniumkarbonaattia valvotaan noin 20 %:n frekvenssillä. Lisäksi pistokokein tarkastetaan korkean proteiinipitoisuuden omaavia rehuja ja elintarvikkeita. Ennakkoilmoitus tehdään sopivalla asiakirjalla (esim. kauppalasku). Määräysten vastaiset tuontierät on hävitettävä.

4. Komission asetus (EY) N:o 1151/2009 (EUVL L313, 28.11.2009) Ukrainasta peräisin olevan tai sieltä lähetetyn auringonkukkaöljyn tuontiin sovellettavista erityisehdoista mineraaliöljyn aiheuttaman saastumisriskin vuoksi. Asetusta sovelletaan 1.1.2010 ja sillä kumotaan komission päätös 2008/433/EY.

Asetus koskee jalostamatonta ja jalostettua auringonkukkaöljyä. Ennakkoilmoitus tehdään sopivalla asiakirjalla (esim. kauppalasku). Tavaraerien mukana on oltava akkreditoidun laboratorion antama tutkimusraportti ja asetuksen liitteessä esitetyn mallin mukainen terveystodistus, jonka on myöntänyt Ukrainan terveysministeriön valtuutettu edustaja. Asiakirjatarkastusten lisäksi tuotavaksi esitetyistä eristä otetaan pistokokein näytteitä laboratoriotutkimuksiin.

Tullihallitus antaa myöhemmin tarkempia ohjeita edellä mainittujen asetusten soveltamisesta ja tuontimenettelyistä sekä julkaisee hyväksyttyjen saapumis- ja valvontapaikkojen luettelon ja CED-lomakkeen sähköisen version Tullin internetsivuilla.

Lisätietoja antavat Päivi Simpanen (Tullihallitus), puh. 04033 22168, Sähköisen tullauskeskuksen kuluttajansuojatarkastajat (www.etp.kuluttajasuojelu@tulli.fi) ja Anna-Kaisa Airaksinen (Evira / rehut), puh. 02077 25223.

THT