Hyppää sisältöön

Uusi valvonta-asetus edellyttää uusien Traces-tunnusten hakemista ennen 14.12.2019 (päivitetty 22.11.2019)

Julkaisuajankohta 22.11.2019 13.44
Tiedote

Eläimet ja eläinperäiset elintarvikkeet on ilmoitettava jo nyt Traces-järjestelmässä (Trade Control and Expert System). Kasvinterveystodistuksen vaativat kasvit ja kasvituotteet, sekä ei-eläinperäisten elintarvikkeiden ja elintarvikekontaktimateriaalien tehostetun tuontivalvonnan alaiset tuotteet on ilmoitettava 14.12.2019 lähtien uudessa TRACES-NT-järjestelmässä, johon myös eläimet ja eläinperäiset elintarvikkeet siirtyvät. Vanhaan sovellukseen ei voi enää tehdä uusia ilmoituksia 14.12. lukien, joten asiakkaiden on haettava uusia tunnuksia TracesNT-järjestelmään vaikka tunnukset vanhaan järjestelmään olisivatkin olemassa.

Yrityksille ei ole olemassa yhtä yhteistä tunnusta vaan kaikki ne henkilöt, jotka tunnuksia työssään tarvitseva, joutuvat ne henkilökohtaisesti hakemaan.

Henkilökohtaisia tunnuksia haetaan aina tiettyyn maahantuontia tai huolintaa tekevään yritykseen. Ensimmäinen yritykseen TracesNT-tunnuksia hakeva henkilö on automaattisesti kyseisen yrityksen TracesNT-pääkäyttäjä. Yritysten tulee tästä eteenpäin huolehtia itse TracesNT-käyttäjätunnusten hallinnasta.

Mikäli yrityksenne tuo maahan kasvinterveystodistusta vaativia kasveja, kasvituotteita, puutavaraa, hedelmiä, vihanneksia ja/tai marjoja, voitte hakea TracesNT-järjestelmään tunnuksia Ruokaviraston ohjeen avulla (sivulla on ohjeet sekä yrityksen pääkäyttäjän että toimijan tunnusten hakuun).

Mikäli yrityksenne tuo maahan tehostetun tuontivalvonnan alaisia ei-eläinperäisiä elintarvikkeita, ilmoitamme lähipäivinä TracesNT-tunnusten hausta enemmän.

Lisätietoja:
Uusi valvonta-asetus
yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Tullilaboratorion tiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet