Hyppää sisältöön

USA:n lisätullit vaikuttavat sisäisen jalostuksen menettelyyn

3.9.2018 13.55
Tiedote

Tietyille USA:sta peräisin oleville tavaroille, jotka on tuotu Euroopan unioniin 20.6.2018 tai sen jälkeen, on otettu käyttöön lisätullit. Tulleja alettiin kantaa 22.6.2018.

Lisätullit vaikuttavat sisäisen jalostuksen menettelyyn siten, että lisätullia ei kanneta, kun tavaroita asetetaan menettelyyn, mutta jos tavaroista syntyy tullivelka, lisätullit kannetaan. 

Vastaavien tavaroiden käyttö voidaan sallia tietyillä ehdoilla (kts. UTK 223 art., DA 169 art.), mutta ei esimerkiksi lisätullien alaisille tavaroille. Nyt niille USA:sta peräisin oleville tavaroille, joita USA:n lisätullit koskevat, ei sallita vastaavien tavaroiden käyttöä, vaikka aiemmin myönnetyssä luvassa se olisikin sallittu.

Lisäksi sisäisen jalostuksen luvassa mahdollisesti mainittu yksinkertaistettu päättäminen ei ole enää mahdollista tavaroille, joista on kannettava lisätulleja (TA 324(2)(a) art.).

USA:lle asetetut lisätullit eivät ole DA 166 -artiklassa tarkoitettuja todisteita unionituottajien keskeisten etujen vaarantumisesta. Täten USA:sta peräisin oleville tavaroille asetetut lisätullit eivät suoraan johda lupahakemusten taloudellisten edellytysten tutkimiseen.

Lisätullien alaisia tuotteita

Lisätullit on otettu käyttöön komission uudella asetuksella 2018/886, joka julkaistiin 21.6.2018 EU:n virallisessa lehdessä. Tämä asetus muutti asetusta 2018/724, joka julkaistiin EU:n virallisessa lehdessä 17.5.2018.

Komission asetuksen liitteessä I on nimikeluettelo niistä tavaroista, joihin alettiin heti soveltaa lisätulleja. Tuotteita ja tuoteryhmiä ovat muun muassa maissi, tarhapavut, riisi, maapähkinävoi, appelsiinimehu, karpalo- ja puolukkamehu, viski, savukkeet, kauneudenhoitotuotteet, neulospaidat, housut, vuodeliinavaatteet, miesten jalkineet, rauta ja teräs, rauta- ja terästavarat, alumiini, moottoripyörät, veneet sekä pelikortit.

Lisätietoa: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet