UK:sta tavaraa tuova: tullausarvosta huomioitavaa sopimuksettoman brexitin varalta

15.3.2019 16.23
Tiedote

Yhdistyneestä kuningaskunnasta (UK) EU:hun tuotava tavara on sopimuksettoman brexitin toteutuessa tulliselvitettävä 30.3.2019 alkaen. Lisäksi tavaralle määritetään tullausarvo, jonka perusteella tulli kannetaan.

Tullausarvo määritetään ensisijaisesti siitä hinnasta, joka tavarasta on maksettu tai maksettava myytäessä se vietäväksi unioniin (kauppa-arvo). Tullausarvoon lasketaan mukaan myös esimerkiksi (ja yleisimmin) kuljetus- ja vakuutuskustannukset unionin saapumispaikkaan.

Kun tuot tavaraa UK:sta, huomioi nämä tullausarvon määrittämiseen ja sen myötä tuonnin kokonaiskustannuksiin vaikuttavat asiat:   

  1. Kun tavaroiden lähetysmaa on Yhdistynyt kuningaskunta (UK), lisätään tullausarvoon 5 % lentokuljetuskustannusten kokonaismäärästä.
  2. UK:ssa tuotettujen tavaroiden valmistuksessa käytettyjen tuotteiden ja palvelujen arvo sisällytetään tullausarvoon

Jos tullaat maahan UK:sta ostettuja ja siellä valmistettuja tavaroita ja olet toimittanut valmistajalle tarvikkeita tai palveluja näiden tavaroiden valmistukseen, on näiden tarvikkeiden ja palvelujen arvo sisällytettävä tullausarvoon.

Lisäys tehdään, jos näiden tarvikkeiden ja palvelujen arvo ei jo sisälly kauppahintaan, ja olet toimittanut ne valmistajalle ilmaiseksi tai alennettuun hintaan.

Tavarat ja palvelut, jotka sisällytetään tullausarvoon:

  • materiaalit, rakenneosat, osat ja vastaavat ainekset, jotka sisältyvät maahantuotuihin tavaroihin
  • työkalut, matriisit, muotit ja vastaavat esineet, joita on käytetty maahan tuotujen tavaroiden tuottamisessa
  • ainekset, joita on käytetty maahan tuotujen tavaroiden tuottamisessa
  • muualla kuin EU:ssa tapahtunut tekninen suunnittelu, kehittely, taiteellinen työ ja mallisuunnittelu sekä piirustusten ja luonnosten laadinta, joka on välttämätöntä maahan tuotujen tavaroiden tuottamisessa.

Lisätietoja:
yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi
Tullausarvosta tulli.fi.ssä

Brexit