Hyppää sisältöön

Tuonnin ja tullivarastoinnin sanoma-asiakas: hakeudu uudistettujen ilmoitusten testaukseen

Julkaisuajankohta 19.8.2020 8.21
Tiedote

Tullin tavoitteena on ottaa uudistetut tuonnin vapaaseen liikkeeseen luovutuksen ja tullivarastoinnin ilmoitukset käyttöön marraskuussa 2020. Ennen kuin sanoma-asiakas voi ottaa uudet ilmoitukset käyttöön, hänen on testattava ne Tullin kanssa. Voit hakeutua testaukseen nyt.

Testausaikataulut

Ilmoituksia on mahdollista testata Tullin kanssa lokakuusta alkaen. Tullivarastoinnin ilmoitukset on testattava ennen niiden käyttöönottoa marraskuussa 2020. Ilmoitamme tarkan ajankohdan myöhemmin. Nykyisten sanomakuvausten mukaisia tullivarastoinnin ilmoituksia ei oteta vastaan uusien ilmoitusten käyttöönoton jälkeen.

Tuonnin sanoma-asiakkaiden on testattava ja otettava käyttöön uudistetut ilmoitukset viimeistään 31.3.2021. Uudistetut ilmoitukset ovat vakiomuotoisia vapaaseen liikkeeseen luovutuksen ilmoituksia, jotka on kuvattu asiakastiedotteessamme Tuonnin tulli-ilmoitukset uudistuvat kahdessa vaiheessa vuosina 2020 ja 2021. Voimme sopia testausajan yrityksen kanssa, kun olemme vastaanottaneet hakemuksen.

Miten hakeudun testaukseen?

Tuonnin ja tullivarastoinnin sanoma-asiakkaat voivat hakeutua testaukseen ”Sanoma-asioinnin luvan hakeminen” -palvelussa. Varaston luvanhaltijoiden on mahdollista hakea palvelussa myös sanoma-asioinnin lupaa varaston luovutus- ja siirtolupasanomien vastaanottamiseen. Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi -tunnisteilla, valtuuskoodilla ”Tulliselvittäminen”. Sanoma-asiakkaalla on oltava EORI-numero.

Tuonnissa ohjelmistotalojen ja palveluntarjoajien on testattava Tullin kanssa kaikki testitapaukset. Varsinaisten sanoma-asiakkaiden täytyy testata Tullin kanssa muutama testitapaus sanoma-asioinnin testauspalvelussa.  Sellaisten yritysten, jotka käyttävät palveluntarjoajaa sanoman muodostamiseen ja välittämiseen, on myös lähetettävä Tullille sanoma-asioinnin hakemus, mutta niiden ei tarvitse testata ilmoituksia Tullin kanssa.

Lisätietoja: UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet