Hyppää sisältöön

Tuoja ja viejä: tarvitset Tullista EORI-numeron kaupankäynnissä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa

Julkaisuajankohta 21.4.2020 13.30
Tiedote

Kaikkien tuojien ja viejien on haettava Tullista oma tulliasioinnin yritystunnus, EORI-numero, koska se on jatkossa ilmoitettava tulli-ilmoituksissa. Kun uudet tuonnin tulli-ilmoitukset otetaan käyttöön vuoden 2020 lopulla, tuojan EORI-numero tarvitaan, vaikka edustaja antaisi tulli-ilmoituksen. Numeroa tarvitaan myös EU:n asiointipalveluissa.

Tärkeä tunniste tulliasioinnissa

Jo tällä hetkellä useimmissa tulli-ilmoituksissa EU:ssa vaaditaan ilmoittajien EORI-numero. Jatkossa vain sisäkaupan Intrastat-ilmoituksia voi antaa ilman EORI-numeroa.

EORI on EU:n laajuinen järjestelmä taloudellisten toimijoiden rekisteröintiä ja tunnistamista varten. Suomessa Tulli vastaa EORI-rekisteröinnistä, ja suomalaiset yritykset rekisteröidään aina Suomessa. EORI-numero on muotoa maakoodi FI + Y-tunnus.

Tarkista, onko yritykselläsi jo EORI-numero

Syötä EORI-numeron validointi -palveluun maakoodi FI ja yritystunnuksesi, niin näet, onko yritykselläsi EORI-numero.

Jos numero puuttuu, hanki se jo nyt Tullista

Jos yrityksesi on tuojana tai viejänä tulli-ilmoituksissa, eikä yritykselläsi ole vielä EORI-numeroa, hanki se nyt. Näin varmistat, että se on käytettävissä hyvissä ajoin ennen tulli-ilmoitusten uusimista. EORI-numeron haussa on käytössä Suomi.fi-tunnistus ja -valtuutus sekä Katso-tunnistus ja -valtuutus niille asiakkaille, jotka eivät vielä voi käyttää Suomi.fi:tä. Palvelun käyttöön tarvitaan ”tulliselvittäminen”-niminen valtuus.

Tarvitaan tuonnissa, viennissä ja EU:n asiointipalveluissa 

Kun yritykset alkavat antaa tulli-ilmoituksia Tullin uuteen tulliselvitysjärjestelmään, tulli-ilmoituksissa on oltava ilmoittajien EORI-numerot. Tulli seuraa tuojan EORI-numeron ilmoittamista uusissa tuonnin tulli-ilmoituksissa ja ohjaa tarvittaessa tuojia rekisteröitymään.  Tulli suunnittelee aloittavansa myös viejien EORI-numeron tarkastuksia vuoden 2020 aikana.

EORI-numero on pakollinen myös, kun asioidaan tunnistautumista vaativissa EU:n asiointipalveluissa. Näitä ovat:

  • Tullipäätökset-palvelu unionilupien hakemiseksi
  • BTI-palvelu sitovan tariffitiedon hakemiseksi
  • AEO-palvelu AEO-valtuutuksen hakemiseksi.

EORI-numero tarvitaan myös Jalostusten INF-palvelussa, joka otetaan käyttöön 1.6.2020. Nykyisin INF-lomakkeilla annettava tieto viennillä alkavista tai useissa jäsenvaltioissa tapahtuvista jalostusmenettelyistä muuttuu sähköiseksi.

Tarvitaan Ison-Britannian kaupankäynnissä 1.1.2021 alkaen

EORI-numero tarvitaan myös, jos yritys käy kauppaa Ison-Britannian kanssa, koska tavaroista on annettava tuonnin ja viennin tulli-ilmoitukset Brexit-siirtymäajan jälkeen 1.1.2021 alkaen.

Lisätietoa Tullin verkkosivuilta: Mikä on EORI? ja Näin tunnistaudut ja valtuutat. Lisätietoa voi kysyä myös yritysasiakkaiden yleisneuvonnasta, p. 0295 5202.

Asiakastiedotteet