Hyppää sisältöön

Tullivarastoinnin sanomailmoittaminen on alkanut

Julkaisuajankohta 8.5.2019 12.34
Tiedote

Tullivarastoinnin ilmoitukset on lähetettävä sähköisesti 1.6.2019 alkaen. Ilmoituksia voi lähettää Tullille netissä Tullin asiointipalvelun kautta sekä nyt myös sanomamuodossa. Sanoma-asiointi edellyttää Tullin myöntämää lupaa ja testausta Tullin kanssa. Testaukseen on mahdollista saada jatkoaikaa enintään kesäkuun loppuun. Sanomailmoitukset näkyvät myös Tullin asiointipalvelussa. Asiointipalvelussa voi nykyään myös vaihtaa asiointitapaa sanoma-asioinnista nettiasiointiin.

Sanoma-asioinnin vaatimukset

Yrityksen kannattaa harkita sanomailmoittamista suoraan omasta järjestelmästään, jos se tekee paljon ilmoituksia tai ilmoitukset sisältävät paljon tavaraeriä.

Sanoma-asiointi edellyttää:

  • lupaa tullivarastoinnin sanoma-asiointiin, jota haetaan lomakkeella 1092s
  • sanomailmoittajan EORI-rekisteröitymistä
  • tietoliikenneyhteyksiä suoran sanoma-asioinnin kautta
  • ohjelmiston testausta Tullin kanssa
  • Tullivarastoinnin vakiomuotoisen ilmoituksen testauksessa käytetään sanoma-asioinnin testauspalvelua, joka edellyttää tunnistautumista yrityksen työntekijän Katso-tunnuksilla, jossa on Tulli – Palveluntarjoaja -rooli.

Sanomana annettua ilmoitusta voi käsitellä Tullin asiointipalvelussa

Tullivarastoinnin sanomailmoituksen tekijä näkee ilmoituksensa myös netissä Tullin asiointipalvelussa.  Samoin tullivarastoinnin menettelystä vastaava yritys näkee asiointipalvelussa ilmoitukset, jotka edustaja on tehnyt sen puolestaan. Sekä ilmoittajaksi merkitty yritys, että sanomailmoituksen tehnyt edustaja voivat halutessaan pyytää sanomailmoituksen oikaisua sanoma-asioinnin sijasta asiointipalvelussa. Tällaisen ilmoituksen asiointitavan vaihdon voi tehdä vain yhden kerran, sanoma-asioinnista nettiasiointiin.  Asiointitavan vaihdon jälkeen ilmoituksen käsittely jatkuu Tullin asiointipalvelussa ja Tullin lähettämät tiedonannot ohjautuvat viesteinä Tullin asiointipalveluun.

Uusi tullivarastoinnin sanoma-asiakas voi saada jatkoaikaa testaukseen

Yritysten on ilmoitettava tavaransa tullivarastointimenettelyyn sähköisesti viimeistään 1.6.2019. Tämän jälkeen Tulli ei enää vastaanota SAD-lomakkeella annettuja tullivarastointi-ilmoituksia. Jos yritys hakee sanoma-asiakkaaksi 24.5.2019 mennessä, se voi saada jatkoaikaa sähköisen ilmoittamisen aloittamiseen, enintään kesäkuun loppuun asti. Tulli voi myöntää kirjallisesti yksittäisille yrityksille jatkoaikaa järjestelmän testaukseen. Testaus kestää kolme viikkoa, ja se tehdään Tullin kanssa sovittuna ajankohtana. SAD-lomakkeella asioiva yritys voi esittää Tullin kirjeen myönnetystä jatkoajasta väliaikaisen varaston pitäjälle noutaessaan tavaroita varastosta.

Palvelemme myös häiriötilanteissa

Tiedotamme häiriötilanteista Tullin asiointipalvelussa. Sanoma-asiakkaat voivat tilata sähköpostitse lähetettävän häiriötiedotteen Tullin verkkosivuilta.

Lisätietoa:
Tullin määräys sähköisen ilmoittamisen käyttöön otosta tullivarastointimenettelyssä
Sanoma-asiointi
Tullin asiointipalvelut
Asiakastiedote: Tullivarastoinnin ilmoituksen on mahdollista antaa sanomalla toukokuusta alkaen
UCC(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet