Hyppää sisältöön

Tullin valvomat vauvojen tuotteet enimmäkseen turvallisia

Julkaisuajankohta 12.4.2019 8.00
Tiedote

Tullilaboratoriossa tutkittiin kaikkiaan 111 vauvan vaatetukseen tarkoitettua tuotetta, muun muassa haalareita, bodyja, t-paitoja, housuja, neuletakkeja, tossuja, rukkasia ja päähineitä. Lisäksi Tullilaboratoriossa tutkittiin yhteensä 61 vauvan lelua, esimerkiksi helistimiä, puruleluja ja pehmoleluja. Suurin osa tuotteista oli peräisin EU:n ulkopuolelta, lähinnä Kiinasta. Vaatteista 5 % ja leluista 10 % hylättiin, koska niistä löytyi terveysvaaraa aiheuttava virhe. Vauvojen tuotteiden on täytettävä sekä kansallisen että eurooppalaisen lainsäädännön tiukat vaatimukset.

Vauvat ovat aikuisia herkempi kuluttajaryhmä, sillä vauvan iho on aikuisen ihoa ohuempi ja siten se myös läpäisee helpommin ympäristöstä tulevia haitallisia yhdisteitä. Viime vuonna Tullilaboratorio tutki vauvan tekstiileistä erilaisia yliherkkyydelle altistavia ja allergisia oireita aiheuttavia kemikaaleja, kuten formaldehydiä, nikkeliä ja kuudenarvoista kromia, sekä kankaiden värjäyksessä käytettävien eräiden atsovärien hajoamistuotteina vapautuvia aromaattisia amiineja.  Osa aromaattisista amiineista luokitellaan syöpää aiheuttaviksi yhdisteiksi. Lisäksi tarkasteltiin pakkausmerkintöjä sekä vauvojen vaatteissa olevien narujen ja nyörien turvallisuutta

Formaldehydiä tutkittiin 104 vaatteen ja aromaattisia amiineja kymmenen vaatteen kankaasta. Neppareiden nikkelipitoisuuksia tutkittiin 27 vaatteen neppareista ja kuudenarvoista kromia seitsemästä nahkatossusta. Lisäksi määritettiin neljän housuparin narujen ja nyörien turvallisuus sekä tarkastettiin viiden vaatenäytteen pakkausmerkinnät.

Formaldehydi on ihoa, silmiä ja hengitysteitä ärsyttävä yhdiste. Sitä käytetään tekstiilien valmistuksessa esimerkiksi rypistymisen estämiseksi. Nikkeli taas on raskasmetalli, joka voi aiheuttaa kosketusallergiaa. Voimakkaasti allergiaa aiheuttavia aineita ovat myös kuudenarvoiset kromiyhdisteet, joita muodostuu nahan parkitsemisprosesseissa. Lisäksi vaatteissa olevat nauhat ja kiristysnyörit voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Lapsen hupun tai takin helman nyöri voi esimerkiksi takertua leikkikenttävälineisiin tai liikkuvaan kulkuvälineeseen.

Tutkimuksissa todettiin, että neljän housuparin nyörit olivat määräystenvastaisia, yksissä rukkasissa oli liikaa formaldehydiä ja yhden bodyn neppareista irtosi liikaa nikkeliä. Näiden tuotteiden maahantuonti tai markkinoille saattaminen kiellettiin. Puutteellisten pakkausmerkintöjen vuoksi annettiin viisi huomautusta. Tutkituista tuotteista ei löydetty aromaattisia amiineja tai kuudenarvoista kromia.

Vauvaleluissa vaaroja

Vauvaleluja ovat muun muassa helistimet, vinkulelut, purulelut, kädessä pidettävät aktiivilelut ja pehmolelumaiset unilelut. Myös pehmeät kirjat ja palikat, joiden pinta on tekstiiliä tai vinyyliä, kuuluvat vauvaleluihin. Lisäksi vauvaleluja ovat kehtoihin ja lastenvaunuihin ripustettavat lelut sekä jumppamatot ja -kaaret, joissa roikkuviin hahmoihin tai värikkäisiin osiin lapsi voi selällä maaten tarttua.

Tullilaboratoriossa tutkitaan muun muassa sitä, ettei leluista irtoa pieniä osia, jotka voisivat joutua lapsen suuhun tai nieluun ja aiheuttaa joko tukehtumisvaaran tai muita vaaratilanteita. Lelujen turvallisuusstandardi määrittää, minkälaisilla vääntö-, veto-, pudotus- ja iskutesteillä pienten palojen irtoamista täytyy testata. Lisäksi vauvalelujen osilla on kokovaatimuksia, joita tarkastellaan muotokappaleiden avulla. Vauvaleluille tehdään myös kemiallisia tutkimuksia: tutkitaan eräiden alkuaineiden siirtymistä, määritetään pehmittimiä kuten ftalaatteja muoveista ja formaldehydiä tekstiileistä.

Tutkituista 61 vauvalelusta kuusi todettiin mekaanisilta ominaisuuksiltaan määräysten vastaisiksi ja niiden maahantuonti tai markkinoille saattaminen kiellettiin. Kolmesta lelusta irtosi tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia, kahdessa lelussa oli kuristumisriskin aiheuttava liian pitkä naru ja yhdestä vauvan jumppalelusta hajosi osa, minkä seurauksena iho tai silmät voivat vahingoittua. Kemiallisilta ominaisuuksiltaan kaikki lelut täyttivät määräykset, mutta neljän lelun pakkausmerkinnöissä havaittiin puutteita.

Mediatiedote