Hyppää sisältöön

Tullin neljän toimipaikan asiakaspalvelu lakkautetaan 1.10.2016 alkaen

30.9.2016 9.00
Tiedote

Tulli lakkauttaa Hangon, Porin, Tornion (Etelätulli) ja Turun toimipaikkojen asiakaspalvelun 1.10.2016 alkaen. Asiointi näissä toimipaikoissa on järjestetty hyödyntämällä sähköisiä palveluita ja muita vaihtoehtoisia asiointitapoja.

Hangon, Porin, Tornion (Etelätulli) ja Turun tullitoimipaikkojen asiakaspalvelua rajoitettiin kesäkuun 2016 alussa yhteen päivään viikossa.  Laajasti käytössä oleva sähköinen asiointi, vaihtoehtoiset asiointitavat ja asioinnin ajanvarauspalvelu tullitoimipaikkaan tietyissä, rajoitetuissa tilanteissa mahdollistavat asiakaspalvelun lakkauttamisen myös Hangossa, Porissa, Torniossa (Etelätulli) ja Turussa 1.10.2016 alkaen.

Tullitoimipaikkojen asiakaspalvelun keskittämisen taustalla on Tullissa vuonna 2014 käynnistetty hanke, jossa on tarkasteltu henkilökohtaisen asiakaspalvelun tarvetta tullitoimipaikoissa. 1.10.2016 jälkeen Tulli on lakkauttanut hankkeen suunnitelman mukaisesti asiakaspalvelun kuudessatoista tullitoimipaikassa.

Selvitys ajanvarauspalvelusta toi lisätietoa

Tullissa selvitettiin viikon 37 aikana (12.‒18.9.2016) minkälaista henkilökohtaista asiointipalvelua asiakkaat tarvitsevat tullitoimipaikoilla. Selvityksen tarkoituksena on parantaa ajanvarauksella tarjottavan asioinnin toimivuutta. Selvitys toteutettiin kymmenessä tullitoimipaikassa, joiden asiakaspalvelu on lakkautettu tai asiointi oli rajoitettu yhteen päivään viikossa.

Selvityksessä kävi ilmi, että joillakin asiakkailla saattaa olla jonkin verran vielä tietämättömyyttä Tullin tarjoamista sähköisistä palveluista ja vaihtoehtoisista asiointimahdollisuuksista muuttuneessa asiakaspalvelutilanteessa. Valtaosa ajanvarauspalvelun kautta tulleista palvelupyynnöistä koskivat EUR1-alkuperätodistusten vahvistamista.

‒ Vaikka selvityksen mukaan kaikki asiointipalvelumahdollisuudet eivät ole aivan selvillä, voidaan kuitenkin todeta asiakkaidemme löytäneen pääsääntöisesti hyvin vaihtoehtoiset asiointitavat kanssamme. Sähköisten palveluiden hyödyntäminen on kasvanut tasaisesti, eikä asiakaspalvelupisteiden lakkauttaminen ole ruuhkauttanut mainittavasti Tullin neuvontapalveluita, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Sari Bjong.

Tullineuvonta neuvoo tarvittaessa

Pääosa Tullin palveluista on sähköisiä ja suurin osa asiakkaista käyttää niitä. Loput henkilökohtaisen asioinnin palvelutarpeista on mahdollista hoitaa vaihtoehtoisilla asiointitavoilla. Toimipaikkojen asiakaspalvelumuutoksista ja vaihtoehtoisista asiointitavoista kerrotaan Tullin verkkosivuilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Tarvittaessa Tullin henkilö- ja yritysneuvonta neuvovat asiakkaita tapauskohtaisesti.

Asiakaspalvelun uudelleenjärjestely ei aiheuta työntekijöiden vähennystarvetta

Asiakaspalvelun uudelleenjärjestely koskee myös Tullin asiakaspalvelussa työskenteleviä henkilöitä. Kaikille henkilöille, jotka työskentelevät toimipaikoissa, joissa asiakaspalvelu on lakkautettu, on löydetty korvaavaa työtä Tullissa.

‒ Myös hankkeen tavoitteeseen kohdentaa henkilöstöä niihin tehtäviin, joissa on lisähenkilötarvetta, on onnistunut hyvin, toteaa Sari Bjong.

Lisätietopyynnöt viestinnän mediapalvelun kautta, p. 0295 527 150

Lehdistötiedotteet