Hyppää sisältöön

Tullin lupakeskus on vuoden tullitoiminto 2016

18.5.2017 12.00
Tiedote

Tullin yhtenä tehtävänä on sujuvoittaa ulkomaankauppaa ja antaa hyvää palvelua. Näitä tarjoaa Tullin lupakeskus, joka valittiin tullijohdon neuvottelupäivillä Vuoden tullitoiminnoksi 2016.

Lupakeskus eli Luke on perustettu hyödyntäen osaavaa henkilöstöä, jota on ollut käytettävissä sähköisen tullauksen vallattua alaa. Luken henkilöstö tarttui lupahaasteisiin tarmokkaasti ja on yhdenmukaistanut kaikki Tullin myöntämät luvat, joilla voidaan myöntää helpotuksia ulkomaankaupan asiakkaille. Tällä on saavutettu merkittävä tehokkuuden lisäys ja yhtenäisyys lupamenettelyissä sekä asiakkaiden että Tullin näkökulmasta.

Jopa 80–90 prosenttia EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävästä ulkomaankaupasta liikkuu näiden helpotusten piirissä. Luvilla on siten suuri merkitys ulkomaankaupan sujuvuudelle. Luvilla torjutaan myös harmaata taloutta, koska ainoastaan luotettavat toimijat pääsevät helpotusten piiriin. Tämä konkretisoituukin Tullin kantamien verojen ja maksujen pieninä verojääminä.

Luken toiminta alkoi Vaasasta ja Oulusta vuonna 2011. Tullin vuoden 2013 organisaatiouudistuksessa, jolloin tullipiirit jäivät historiaan, Lukelle siirrettiin vaiheittain kaikki Tullin myöntämät luvat ja sen toiminta laajeni uusille paikkakunnille. Nykyään Lukessa työskentele 21 henkilöä Vaasan ja Oulun lisäksi Helsingissä, Lappeenrannassa ja Turussa.

– Lupakeskus on henkilöstöltä osoitus uusiin haasteisiin tarttumisesta ja niiden toteuttamisesta onnistuneesti.  Lukea johdetaan kokonaisuutena systemaattisesti ja tulosvastuullisesti, sanoo ulkomaankauppa- ja verotusosaston johtaja Jarkko Saksa vuoden tullitoiminnoksi valinnan perusteluja. 

Lehdistötiedotteet