Hyppää sisältöön

Tullin koiratoiminta täyttää 50 vuotta

Julkaisuajankohta 14.5.2019 14.00
Tiedote

Tullimuseon uusin näyttely kertoo tullikoirien historiasta ja Tullin koiratoiminnan laajenemisesta huumekoirista raha-, räjähde-, tupakka- ja ruokakoiriin. Esillä on poikkeuksellista esineistöä, jota eri aikoina on käytetty huumausainekoirien koulutuksessa ja koirien kanssa työskennellessä.

Aina 1960-luvulle saakka valtaosa Suomessa käytetyistä huumausaineista oli hankittu apteekeista. 1960-luvun lopun hippimuoti toi mukanaan Suomeen hasiksen, marihuanan ja LSD:n käytön. Näitä aineita ei saanut apteekista, joten niitä tuotiin maahan ulkomailta salakuljettamalla. Kun amfetamiinilääkkeiden saantia oli rajoitettu, lisääntyi myös niiden salakuljetus. Huumausaineita salakuljetettiin kerralla usein pieniä määriä. Pieneen tilaan mahtuvia huumausaineita oli perinteisen tullivalvonnan keinoin vaikea löytää.

Ruotsin tulli ja poliisi kouluttivat ensimmäiset huumausainekoirat englantilaisten esikuvien mukaan vuonna 1967. Suomessa huumekoira-asia tuli ajankohtaiseksi seuraavana vuonna. Koirien kouluttamisen aloittamisen esti kuitenkin apteekkitavaralaki, jonka mukaan huumausaineiden hallussapito koulutustarkoituksessa ei ollut sallittua.

”Uusi tulkinta laista saatiin sosiaali- ja terveysministeriöltä vuoden 1969 helmikuussa. Suomen tulli ilmoitti saman tien hankkivansa koiria huumausaineiden etsintää varten. Myös poliisi aloitti ensimmäisen huumausainekoiransa koulutuksen”, tullimuseon hoitaja Janne Nokki kertoo.

Tulli etsi apua Ruotsista. Kesällä 1969 kaksi suomalaista tullimiestä, Robert Schlauf ja Guy Grönvall, lähetettiin Ruotsin armeijan koirakouluun opiskelemaan koirien kouluttamista. Kun he palasivat Suomeen, tuli ajankohtaiseksi, mistä Tullin koirat hankittaisiin. Yhteistyö aloitettiin Sotainvalidien Veljesliiton Opaskoirakoulun kanssa.

”Keskeinen syy yhteistyölle oli kysymys koirarodusta. Poliisi tahtoi kouluttaa saksanpaimenkoiria, kun taas Tulli tahtoi ruotsalaisen mallin mukaan labradorinnoutajia, jotka olivat saksanpaimenkoiria pienikokoisempia ja luonteeltaan lempeitä. Tulli ei myöskään antanut koirilleen poliisikoiran suojelukoulutusta”, Nokki huomauttaa.

Syyskuussa 1969 Tulli ja Sotainvalidien Veljesliitto tekivät sopimuksen neljän labradorinnoutajan ostamisesta ja kouluttamisesta. Koirat ohjaajineen koulutettiin Opaskoirakoulussa, joka tuolloin sijaitsi Pitäjänmäellä. Sittemmin Tulli otti koirien koulutuksen kokonaan omiin käsiinsä. Näin syntyi Tullin koirakoulu, joka ensin toimi Vehkalahdella Haminan lähellä. Vuonna 1990 koulutus siirtyi Kirkkonummen Veikkolaan. Huumekoirien koulutus on alusta asti perustunut leikkiin. Huumausainekoiriksi haluttiin juuri leikkimiseen innokkaita ja vilkkaita koirayksilöitä. Tulli on sittemmin käyttänyt myös muita rotuja kuin labradorinnoutajia.  

Ensimmäiset huumausainekoirat osoittautuivat heti hyviksi löytäjiksi. Erityisesti huumausaineita löytyi 1970-luvun alussa postiliikenteestä. Tullin koirat antoivat myös paljon virka-apua. 1970-luvun alussa tullikoiria oli jo lähes kymmenen, vuosikymmenen lopulla lähes kaksikymmentä. 1980-luvulla koirien lukumäärää lisättiin. Eniten koirien määrää lisättiin 1990-luvulla, jolloin huumausaineiden salakuljetus alkoi lisääntyä rajusti.

”Tänä päivänä kaikki koirat eivät etsi yksinomaan huumausaineita. Tulli on kouluttanut koiria niin tupakkatuotteiden, käteisen rahan kuin aseiden ja räjähteiden etsintään. Uusin avaus on elintarvikekoira, jonka päätehtävänä on koettaa estää afrikkalaisen sikaruton leviämistä Suomen ja EU:n alueelle elintarvikkeiden mukana”, valvontajohtaja Mikko Grönberg sanoo.

Tulli muistelee tänä vuonna koiriensa alkutaivalta uuden museonäyttelyn ja laajan historiateoksen myötä. Kirja ”Koirat Tullissa” julkaistaan toukokuussa 2019. Teoksen ovat kirjoittaneet tulliylitarkastajat Janne Nokki ja Tiia Sulander-Seppänen.  Kirjassa on runsaasti ennennäkemätöntä tietoa koiratoiminnan vaiheista. Se perustuu ainutlaatuiseen asiakirja- ja haastatteluaineistoon. Koirat Tullissa on samalla tiettävästi ensimmäinen huumausainekoirien historiaa käsittelevä tietokirja. 

15. toukokuuta 2019 avautuu yleisölle Tullimuseossa Suomenlinnassa uusi samanniminen näyttely, jossa käsitellään tullikoirien viittä vuosikymmentä. Esillä on poikkeuksellista esineistöä, jota eri aikoina on käytetty huumausainekoirien koulutuksessa ja koirien kanssa työskennellessä.

Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12.30–17.30 aina 31.8.2019 saakka. Tullimuseoon on vapaa pääsy. Osoite Suomenlinna B 20 D. Tiedustelut tullimuseo@tulli.fi, p. 040 33 22 774

 

Mediatiedote