Hyppää sisältöön

Tullin elintarvike- ja kulutustavaravalvonnan tuloksia viime vuodelta

16.2.2018 13.20
Tiedote

Tulli valvoi vuonna 2017 yhteensä 4 708 elintarvikkeen ja kulutustavaran määräystenmukaisuutta. Elintarvikelainsäädännön alaisia tuotteita valvottiin yhteensä 3 155 tuote-erää, joista vakavasti määräystenvastaisia oli 7 prosenttia ja lievästi määräystenvastaisia 12 prosenttia. Kulutustavaravalvonnassa tutkittiin 1 553 tuotetta. Vakavia virheitä todettiin 14 prosentissa ja lieviä virheitä 11 prosentissa tuotteita.

Vakavalla tavalla määräystenvastaisten tuotteiden maahantuonti tai markkinoille saattaminen kiellettiin, lievemmistä virheistä annettiin huomautuslausunto tai kehotus korjata virhe.

Elintarvikkeiden ja niiden kanssa kosketuksessa olevien tarvikkeiden valvonnassa painopiste oli toisista jäsenmaista tuoduissa tuotteissa, joista huomattava osa oli kuitenkin alkuperältään EU:n ulkopuolelta. Kulutustavaravalvonnassa valtaosa tutkituista tuotteista oli tuotu suoraan EU:n ulkopuolelta.

Tullin valvonta muodostuu suureksi osaksi tuotteista, joita tuodaan maahan kaiken aikaa ja joita kulutetaan paljon, mutta myös uutuudet pyritään saamaan valvontaan mahdollisimman nopeasti. Vuonna 2017 varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa suosituksi tulleita sormihyrriä (fidget spinnereitä) tutkittiin 24. Niistä 14 todettiin määräystenvastaisiksi. Yleisimpiä virheitä olivat puuttuvat tai puutteelliset merkinnät, ja yhden tuotteen sisällä olevaan nappiparistoon huomattiin olevan helppo päästä käsiksi, mistä aiheutuu vakavaa vaaraa lapselle. Lisäksi yhdessä sormihyrrässä havaittiin oikosulun vaara.

Lisäksi Tulli reagoi esille nouseviin uusiin turvallisuusriskeihin, kuten vuonna 2017 havaittuun kananmunien fiproniiliongelmaan. Kananlihaa tai kananmunia Tullilla ei ole oikeutta valvoa, mutta valvontaan otettiin kananmunaa sisältäviä valmisteita. Kaikkiaan analysoitiin 39 näytettä, jotka olivat majoneeseja, erilaisia leivonnaisia ja tuorepastoja. Tuotteet oli valmistettu muun muassa Ranskassa, Saksassa ja Italiassa. Tutkituista tuotteista ei fiproniilia löydetty.

Tullilaboratorion tiedotteet