Hyppää sisältöön

Tullimuseon uusi näyttely ”1918 – Sota viraston sisällä” avautuu

16.5.2018 9.00
Tiedote

Sata vuotta sitten, tammikuussa 1918, tullilaitoksen työntekijät joutuivat vaikean valinnan eteen. Vallan maassa otti punainen kansanvaltuuskunta. Tullihallitus lopetti toimintansa Helsingissä. Tärkeimmät tullitoimipaikat jäivät kansanvaltuuskunnan hallitsemalle alueelle. Virkamiehet olivat saaneet kehotuksen lähteä pois töistä. Osa henkilökunnasta kuitenkin jäi, koska tarvitsi palkkansa.

Tullihenkilökunnan tilanne punaisella alueella oli vaikea. Jos he halusivat työskennellä ammatissaan ja saada siitä korvauksen, heidän oli sitouduttava palvelemaan punaista hallitusta. Etelä-Suomen valloituksen jälkeen heille koitti totuuden hetki. Toinen osa tullihenkilöstöä palveli valkoisella puolella maata. Melkoinen osa heistä myös osallistui sotatoimiin punaisia vastaan.

Tullimuseon näyttely ”1918 – Sota viraston sisällä” kuvaa tätä lyhyttä ja kiihkeää ajanjaksoa, joka vaikutti monen elämään dramaattisella tavalla.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä useiden museoiden kanssa: Hangon kaupunginmuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Turun museokeskus ja Työväenmuseo Werstas Tampereella. Esillä on niin punaisiin ja valkoisiin kuin teloituksiin ja vankileireihinkin liittyvää aineistoa. Tullimuseon rakennus oli osa Suomenlinnan vankileiriä. Lisäksi näyttelyssä nähdään harvoin esiteltyä aineistoa Tullimuseon omista kokoelmista.

Näyttely avautuu yleisölle 16.5.2018. Tullimuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12.30–17.30 aina elokuun loppuun saakka. Tullimuseoon on vapaa pääsy koko kesän.

Tullimuseo sijaitsee Suomenlinnassa. Kurtiini Hamilton-Polhem, Suomenlinna B 20 D.

Lehdistötiedotteet