Hyppää sisältöön

Tullilaboratorio tutki vuonna 2017: leluissa ftalaatteja, polttoaineiden rikkipitoisuudet kunnossa

20.4.2018 8.00
Tiedote

Viime vuonna 110 vuotta täyttänyt Tullilaboratorio suojaa tutkimuksillaan kuluttajaa ja ympäristöä, palvelee tullivalvontaa, tullaus- ja tarkastustoimintaa sekä tullirikosepäilyissä Tullin ja Poliisin esitutkintaa. Tutkimuksilla palvellaan myös muita viranomaisia, kuten Eviraa ja Tukesia.

Vuonna 2017 Tullilaboratorio tutki yhteensä 14 431 näytettä. Näistä suurin osa, 55 prosenttia, liittyi tullirikosepäilyihin. Seuraavaksi eniten tutkittiin elintarvikkeita (22 %), kulutustavaroita (11 %) ja polttoaineita (7 %). 

Tullirikosepäilyihin liittyvien tutkimusten määrä kasvoi

Vuonna 2017 tullirikosepäilyihin liittyvien tutkimusnäytteiden määrä oli 7 946, mikä oli neljä prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuotena (2016: 7 597). Suurin osa näytteistä oli peräisin nettitilauksiin liittyvistä posti- ja rahtilähetyksistä. Laboratoriotutkimuksissa suurin osa näytteistä sisälsi huumaus- tai kuluttajamarkkinoilta kiellettyä psykoaktiivista ainetta, kuten amfetamiinia, MDMA:ta, LSD:tä, alfa-PVP:tä ja kokaiinia.

Tullilaboratorion analyysivalmius parantui viime vuonna uudella Condensed phase GC-FTIR -laitteella, jonka avulla pystytään entistäkin varmemmin tunnistamaan uusia huumausaineita sekä Tullin että Poliisin rikostorjunnan tarpeisiin. Laitehankintaan saatiin EU-tukea sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) kautta.

Elintarviketutkimukset: eniten puutteita vihanneksissa ja elintarvikekontaktimateriaalissa

Elintarvikkeiden turvallisuuteen ja määräystenmukaisuuteen liittyviä kasviperäisiä näytteitä tutkittiin 3 192 kappaletta. Eniten tutkittiin tuoreita hedelmiä ja hedelmätuotteita (617 erää) sekä tuoreita vihanneksia ja vihannestuotteita (556 erää).

Tuoreista hedelmistä ja hedelmätuotteista löytyi tutkimuksissa vähän puutteita, vain viidessä prosentissa EU:n ulkopuolelta tulevista ja seitsemässä prosentista EU:n alueelta tulevista. Poikkeuksellista kuitenkin oli, että torjunta-aineita löytyi useasta granaattiomena- ja okraerästä.

- Torjunta-aineita, tiaklopridia, asetamipridia ja fosmettia, löytyi turkkilaisista, espanjalaisista ja egyptiläisestä granaattiomenaeristä, yhteensä seitsemästä, jaostopäällikkö Suvi Ojanperä kertoo. – Lisäksi yhdestä Thaimaasta ja viidestä Pakistanista tulleesta okraerästä löytyi myös torjunta-aineita. Näissä erissä torjunta-aineita esiintyi varsin laajasti.

EU:n ulkopuolelta tulevista vihanneksista ja vihannestuotteista löytyi tutkimuksissa puutteita 37 prosentissa, mutta EU:n alueelta tulevista tuotteista vain kymmenestä prosentista. Kaikkiaan 98 erästä löytyi puutteita, muun muassa salmonellaa, torjunta-aineita ja raskasmetalleja sekä puutteita pakkausmerkinnöissä.

Prosentuaalisesti eniten puutteita löytyi erityisruokavalioon tarkoitetuista elintarvikkeista, muun muassa ravintolisistä. Tutkituista 80 ravintolisätuotteesta löytyi puutteita EU:n ulkopuolelta tulleista tuotteista 71 prosentista ja EU:n alueelta tulleista tuotteista 57 prosentista. Tutkimuksissa löydettiin muun muassa ravintoaineita tai lääke- tai uuselintarvikkeeksi luokiteltuja yhdisteitä.

- Elintarvikekontaktimateriaalien tutkimuksissa puutteita oli reilussa 20 prosentissa sekä EU:n ulkopuolelta että EU:n alueelta tulevissa näytteissä. Yhteensä puutteita löydettiin 99 tuotteesta, jaostopäällikkö Arja Meriläinen kertoo.
- Tutkimuksissa löydettiin muun muassa raskasmetalleja ja haitallisia aineita.

Elintarvikekontaktimateriaalit ovat esimerkiksi keraamisia, muovisia ja silikonisia astioita, taloustarvikkeita, ruokailuvälineitä ja pakkausmateriaaleja. Kaikkiaan elintarvikekontaktimateriaaleja tutkittiin 419 näytettä.

Kulutustavaratutkimukset: leluista löytyi ftalaatteja, sormihyrristä irtoavat paristot

Kulutustavaravalvonnassa tutkittiin kaikkiaan 1 539 yksityiskäyttöön tarkoitettua kulutustavaraa, eniten leluja (604 tuotetta), tekstiilejä, jalkineita ja asusteita (468 tuotetta) sekä kosmetiikkaa (146 tuotetta).

Leluista löytyi puutteita noin 30 prosentista sekä EU:n ulkopuolelta että EU:n alueelta tuoduista tuotteista. Tutkimuksissa löytyi muun muassa puutteita varoitus- ja CE-merkinnöissä, ftalaatteja ja muita haitallisia aineita, sekä mekaanisia virheitä.

-  Viime vuonna uutena leluilmiönä olivat sormihyrrät. Ongelmana niissä oli irtoavat pienet paristot, fyysikko Mikko Kontiainen selvittää.  

- Muovisista leluista löytyy edelleen ftalaatti-pehmittimiä. Ongelma on etenkin PVC-muovisissa leluissa, jaostopäällikkö Arja Meriläinen kertoo.

Ftalaatin on todettu häiritsevän hormonitoimintaa.

Tutkituista tekstiili- ja nahkatuotteista, jalkineista ja asusteista löytyi puutteita kymmenestä prosentista EU:n ulkopuolelta (433 tutkittua erää) ja 37 prosentista EU:n alueelta (35 tutkittua erää) tuoduista tuotteista. Tutkimuksissa löytyi haitallisia aineita, muun muassa syöpävaarallista kromi VI:sta, sekä puutteita pakkausmerkinnöissä.

Tutkitusta kosmetiikasta löytyi puutteita 55 prosentista EU:n ulkopuolelta ja 36 prosentista EU:n alueelta tuoduista tuotteista. Tutkimuksissa löytyi muun muassa puutteita varoitus- ja pakkausmerkinnöissä, ainesosakoostumuksissa ja CE-merkinnöissä.

Prosentuaalisesti eniten tutkimuksissa löytyi puutteita kynttilätuotteissa ja lastenhoitotarvikkeissa.  Kaikkiaan 16 tutkitusta kynttilätuotteesta 11:ssä eli 69 prosentissa todettiin puutteita esimerkiksi ainekoostumuksessa ja merkinnöissä. Lastenhoitotarvikkeita tutkittiin 62 erää, joista 47 prosentissa löytyi puutteita esimerkiksi merkinnöissä tai löytyi haitallisia aineita.  

Polttoaineiden rikkipitoisuudet kunnossa

Tullilaboratorio tutkii jakeluasemilta, varastoilta sekä suoraan ajoneuvojen ja veneiden tankeista otettuja polttoainenäytteitä. Tutkimuksilla ja valvonnalla suojellaan ympäristöä polttonesteiden päästöiltä varmistamalla polttoaineiden laadukkuus ja säädösten mukaisuus. 

Vuonna 2017 Tullilaboratorion 985 polttoainetutkimuksesta 97 prosenttia liittyi nestemäisen polttoaineen laadun valvontaan ja kolme prosenttia polttoöljyn käytön valvontaan.

Jakeluasemilta eri puolilta Suomea otettiin näytteitä 95E10-bensiinistä, BE 98E5-bensiinistä, dieselistä ja kevyistä polttoöljyistä. Tutkimukset vahvistivat, että kaikki Suomessa jakeluasemilla myytävät polttoaineet olivat rikittömiä.

Tullilaboratorio tutki viranomaisten ottamia polttoainenäytteitä merkki- ja väriaineanalyysien avulla. Käytön valvonnassa löydettiin 28 tapausta, joissa kevyemmin verotettua polttoainetta, ”löpöä”, käytettiin laittomasti dieselmoottoreissa tie- ja veneliikenteessä.

Kasvisten tarkastuksissa havaittiin puutteita sitrushedelmissä

Tullissa tehtiin myös 2 947 kasvinterveyden ja kasvisten vaatimustenmukaisuuden tarkastusta. Niiden tehtävänä on estää kasvintuhoojien pääsy Suomeen ja muualle EU:hun sekä varmistaa kasvisten oikea laatu ja luokittelu.

Fyysinen vaatimustenmukaisuustarkastus tehtiin 692 EU:n ulkopuolelta tuotaville sitrushedelmäerälle, joista yhteensä 62 hylättiin. Hylätyistä eristä vain yksi jouduttiin hävittämään, neljä erää laskettiin alempaan laatuluokkaan ja muut voitiin päästää markkinoille kunnostuksen jälkeen. Eniten hylättiin egyptiläisiä appelsiineja pintavikojen ja pilaantumisen takia.

EU:n sisämarkkinoilla Tulli tarkasti fyysisesti yhteensä 913 kasviserän erityisvaatimukset. Näissä tarkastuksissa ei havaittu puutteita.

Tullilaboratoriosta tulli.fi:ssä.

Tullilaboratorio on tavattavissa Lapsimessuilla 20.-22.4.2018 Helsingin messukeskuksessa Tullin messuosastolla 6m50. Nähtävillä on muun muassa nikkelitestausta, melumittausta sekä esimerkkejä tutkituista tuotteista.

Lehdistötiedotteet