Hyppää sisältöön

Tullikoira Lexi palkittiin vuoden virkakoirana lauantaina 10.12. Koiramessuilla

10.12.2016 16.00
Tiedote

Suomen Kennelliitto palkitsi ensimmäistä kertaa Vuoden Virkakoirat lauantaina 10.12.2016 Koiramessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Vuoden Tullikoirana palkittiin Lexi, joka oli ratkaisevassa roolissa erittäin vaaralliseksi luokiteltujen huumausaineiden salakuljetusyrityksen paljastumisessa Vaasan satamassa marraskuussa 2015. Lexin paljastamasta huumausaine-erästä olisi saatu satojatuhansia käyttöannoksia ja sen arvioitu katukauppa-arvo olisi ollut yli 14 miljoonaa euroa.

Tulli tiedotti 27.1.2016 todennäköisesti Suomen historian suurimmasta amfetamiini- ja kokaiinierän salakuljetusyrityksestä Vaasan satamassa. Huumausaineita kuljettanut rekka-auto saapui Etelä-Euroopasta Ruotsin kautta Suomeen. Tullikoira Lexi ohjaajansa Johan Hagströmin kanssa olivat ratkaisevassa osassa huumausaineiden salakuljetusyrityksen paljastumisessa.

Tullikoira Lexi reagoi maahantulleeseen rekka-autoon. Kun rekka-auton kuljettajaa pyydettiin avaamaan tavaratilan ovet, osoittautui tavaratila tyhjäksi. Tyhjästä tavaratilasta huolimatta Lexi merkkasi tavaratilaa myös sisäpuolelta, jolloin päätös rakenteiden tarkistamisesta syntyi.

‒ Lexin ilmaisu rekka-autosta oli todella varmaa, ja sen perusteella lähdimme tarkastamaan sitä. Yllätyksellisesti rekka-auton tavaratila oli tyhjä, mutta Lexin selkeä ilmaisu myös tavaratilan sisällä vahvisti epäilystäni rakenteisiin tehdystä kätköstä. Perävaunun lattialevyjen alla olevasta kätkötilasta löytyi useita paketteja, joista paljastui yli 100 kiloa huumausaineita. Fiilis oli kyllä aluksi epäuskoinen, eikä siinä voinut muuta kiitellä Lexiä uskomattomasta suorituksesta, kertoo Lexin ohjaaja Johan Hagström.

Lexiä on nimetty epävirallisesti Tullin Pohjanmaan liikkuvassa ryhmässä sankarikoiraksi. Kohteen  merkitseminen tyhjästä tavaratilasta huolimatta varmistivat sen, että huumeiden salakuljetusyritys jäi Tullin haaviin.

Lexi on osaava virkamies, mutta myös leppoisa kotikoira

Tullikoira Lexi tuli ohjaajallensa Johan Hagströmille vuoden ikäisenä. Lexin koulutus huumausaineiden etsintään aloitettiin saman tien ja se suoritti peruskoulutuksen hyväksytysti 29.11.2013. Lexi on tyypillinen, energinen labradorinnoutaja uros, joka on aina valmis työskentelemään ohjaajansa kanssa. Vaasan löydön lisäksi Lexi on paljastanut useita huumausaineiden salakuljetusyrityksiä.

Lexi, kuten muutkin tullikoirat, asuvat ohjaajansa luona. Vapaa-ajallakin Lexi on kova käyttämään nenäänsä ja käykin nuuskimassa mielellään eri paikkoja. Lexi tykkää myös olla autossa ja katsella ikkunasta vaihtelevia maisemia.

Taustaa Tullin koiratoiminnasta

Tullissa työskentelee yhteensä 45 tullikoiraa. Tullikoiran voi nähdä työssään esimerkiksi kaikilla Suomen raja-asemilla, satamissa ja lentokentillä. Tullikoiria käytetään apuna tavaraan kohdistuvien kieltojen ja rajoitusten valvonnassa niin maa-, ilma- kuin meriliikenteessä. Kaikki tullikoirat asuvat ohjaajiensa luona perheenjäseninä, ja niiden koulutus perustuu leikkiin.

Suurin osa tullikoirista on koulutettu huumausaineiden etsintään. Huumekoiran tärkein tehtävä on estää ja paljastaa huumausainerikoksia matkustaja- ja tavaraliikennevirroista maahantuonnin, viennin sekä kauttakuljetusten yhteydessä.  Osa huumekoirista on saanut lisäksi koulutuksen savukkeiden tai käteisen rahan etsintään.  Tullissa työskentelee myös aseiden ja räjähdeaineiden etsintään koulutettuja koiria.

Valtaosa tullikoirista on rodultaan labradorinnoutajia. Labradorinnoutajien lisäksi tullikoirana voi nähdä esimerkiksi kultaisennoutajan, novascotiannoutajan, sileäkarvaisennoutajan tai vaikkapa cockerspanielin. Periaatteessa kaikki rodut soveltuvat tullikoiraksi, mikäli rodun ja yksilön ominaisuudet soveltuvat tullikoiran vaativiin tehtäviin erilaisissa toimintaympäristöissä.

Tulli on kouluttanut ja käyttänyt tullikoiria vuodesta 1969 alkaen huumausaineiden etsintään. 2000-luvun alussa Tullissa aloittivat ensimmäiset savukekoirat.  Tullikoiratoimintaa laajennettiin vuonna 2013 käteisen rahan ja vuonna 2016 aseiden ja räjähteiden etsintään.

Tullin koiratoiminta on hyvää yhteistyötä, tuloksellista ja näkyvää yhteiskuntaa suojaavaa viranomaistoimintaa matkustaja- ja tavaraliikenteessä.

Lehdistötiedotteet