Hyppää sisältöön

Tulli vinkkaa: joulupukin lahja ei ole aina maksuton

Julkaisuajankohta 4.12.2018 8.00
Tiedote

Joulu on monin tavoin yllätyksellistä aikaa. Ilo EU:n ulkopuolelta lähetetystä lahjasta voi muuttua hämmästykseksi, kun saat Postilta saapumisilmoituksen tullausta varten. Lahja on yleensä yllätys, eikä vastaanottaja tiedä sen sisältöä eikä arvoa. Ilman näitä tietoja lahjan saaja ei kuitenkaan voi tehdä tullausta, eikä lahjalähetystä voida luovuttaa vastaanottajalle.

Lahjalähetyksen vastaanottajalle voi tulla yllätyksenä, että vain enintään 45 euron arvoiset postitse toimitetut lahjat voivat olla tullittomia ja verottomia, eikä niitä tarvitse tullata. Lahja­lähetyksen vastaanottajan vastuulla on selvittää lahjan sisältö ja arvo lahjan verottomuuden osoittamiseksi.

- Lahjan saajasta saattaa tuntua ikävältä kysyä lahjan lähettäjältä, mitä lahjalähetys sisältää ja minkä arvoinen lahja on. Tullineuvonnassa ymmärrämme harmituksen, mutta ilman näitä tietoja postitse toimitettavaa lahjalähetystä ei voi luovuttaa vastaanottajalle, vaan Posti joutuu palauttamaan lahjan lähettäjälle, kertoo Nadja Painokallio tullineuvonnasta.

Mistä tiedän, onko lahjani tulliton ja veroton?

Jos jokainen seuraavista viidestä edellytyksestä täyttyy, lahja on vastaanottajalle maksuton:

  1. Lahjan lähettäjä on yksityishenkilö EU:n ulkopuolelta, ja hän on lähettänyt lahjan suoraan lahjan saajalle, eikä ole esimerkiksi tilannut sitä verkkokaupasta lahjan saajalle toimitettavaksi.
  2. Lahja on tarkoitettu lahjan saajan tai hänen perheensä käyttöön, ei myytäväksi.
  3. Lahjalähetys on satunnainen.
  4. Lahjan arvo on ostettaessa ollut enintään 45 euroa.
  5. Lahja ei sisällä tupakkatuotteita, alkoholia tai alkoholijuomia, hajuvettä, kahvia tai teetä.

Jos kuitenkin olet saanut tällaisesta maksuttomasta lahjasta Postilta saapumisilmoituksen, Tulli vapauttaa lahjan, kun lähetät siitä selvityksen sähköpostiosoitteeseen lentoposti@tulli.fi.  

Jos lahjasi ei täytä jokaista yllä mainittua edellytystä, se ei ole tulliton ja veroton, ja sinun on tullattava lahja kuin olisit ostanut tavaran itsellesi. Poikkeuksena ovat esimerkiksi nuuskaa sisältävät lähetykset, joita et saa vastaanottaa lainkaan. Lisää tietoa poikkeuksista saat Tullin nettisivuilta.

Jokaiselle tavaralle on tullinimike, niin myös lahjatavaralle

Kaikilla maailman tavaroilla on oma tullinimikkeensä. Tavaran oikean nimikkeen löytäminen tullaamista varten voi olla hankalaa, muttei kuitenkaan mahdotonta. Jos löydät tullaamasi tavaran Tullin nettitullauspalvelun listalta, ei sinun tarvitse selvittää nimikettä. Jos tavarasi taas ei ole listalla, voit etsiä sille nimikettä Tullin sivuilta tai Fintaric-tullinimikepalvelusta. Jos tulliselvittäminen ei näiden avulla onnistu, tullaajaa auttaa tullineuvonta, joka on myös maksuton palvelu.

- Kysy nimikettä ennen kuin eksyt numeroviidakkoon. Näin lahjalähetyksesi tullaaminen sujuu helposti, ja lahja ehtii kuusen alle jouluksi, vinkkaa Painokallio.

Mediatiedote