Hyppää sisältöön

Tulli vinkkaa – aurinkopaneelit voivat tulla kalliiksi

Julkaisuajankohta 22.1.2018 8.00
Tiedote

Kiinasta, Malesiasta ja Taiwanista tilatut aurinkosähkömoduulit, -paneelit tai -kennot voivat tulla ostajalle kalliiksi. Mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi voit joutua maksamaan tilaamistasi tuotteista polkumyynti- ja tasoitustullia. Nämä voivat lisätä ostokustannusta jopa yli 60 %:lla.

Verojen ja tullien määrä riippuu muuan muassa paneelin tyypistä ja sen valmistajasta. Kiinasta tilattujen aurinkopaneelien polkumyyntitulli voi olla 0–53,4 % ja tasoitustulli 0–11,5 % tavaran tullausarvosta. Tullausarvo lasketaan lisäämällä ostohintaan kuljetus- ja vakuutuskustannukset. Tämän summan perusteella lasketaan tarvittavat tullit sekä niiden päälle vielä arvonlisävero. 

Esimerkiksi jos tilaisit Kiinasta LDK Solar Hi-Tech (Hefei) Co. Ltd:n valmistaman teholtaan 1000-wattisen aurinkopaneelin ilman minkäänlaisia jännitteensäätö- tai tasasuuntausominaisuuksia, itse paneelin hinta voisi olla 200 euroa ja postikulut 30 euroa. Tullinimikkeen perusteella kannettava yleinen tulli olisi 0 %. Valmistajakohtainen polkumyyntitulli aurinkopaneelille voisi kuitenkin olla 46,7 %, ja tasoitustullia kerättäisiin 11,5 %. Näiden päälle laskettaisiin vielä arvonlisävero, joka on 24 %. Maahantuontiverojen määräksi tulisi tässä esimerkissä siis yhteensä 221,18 euroa. Näin joutuisit maksamaan 200 euron arvoisesta aurinkopaneelista postikuluineen ja maahantuontiveroineen yhteensä 451,18 euroa.

Kannattaa siis selvittää, paljonko vastaava aurinkopaneeli maksaisi Suomessa – hintaero saattaa olla yllättävän pieni!

Lue Tulli.fi:stä lisää netistä ostamisesta ja maahantuontiveroista
Lue Tulli.fi:stä lisää polkumyynti- ja tasoitustulleista

Mediatiedote