Hyppää sisältöön

Tulli varoittaa muuntohuumeesta lääkeväärennöksissä

Julkaisuajankohta 29.12.2017 8.00
Tiedote

Tulli on takavarikoinut Suomessa kolme lääkeväärennöserää, joista on löytynyt muuntohuume etitsolaamia.

Etitsolaami on lyhyaikutteinen bentsodiatsepiini, jolla on ahdistusta vähentävä ja hypnoottinen vaikutus. Etitsolaamia myydään lähinnä Intiassa ja Japanissa laillisissa lääkevalmisteissa, mutta pääasiassa etitsolaamia esiintyy kuitenkin muuntohuumeena. 

Suomen tulli takavarikoi vuosina 2015 ja 2016 yhteensä yli 5 600 tablettia ja 850 lappua etitsolaamia sekä noin 10 grammaa lähes puhtaana jauheena. Tämän vuoden lokakuun puoliväliin mennessä Tullilaboratorion analysoimista näytteistä etitsolaamia sisältäviä tabletteja on löytynyt 1 089, lappuja 670 ja lähes puhdasta jauhetta 7,1 grammaa.

Muuntohuumeena käytettäviä bentsodiatsepiinijohdannaisia on takavarikoitu Euroopassa viime vuosina merkittävästi aiempaa enemmän. Monet näistä aiemmin luokittelemattomista bentsodiatsepiinijohdannaisista, etitsolaami mukaan lukien, luokiteltiin vuonna 2016 huumausaineeksi Suomessa. Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) mukaan etitsolaamia on tähän mennessä takavarikoitu muuntohuumeena 12:ssa eri EU-maassa. 

Lääkeväärennökset voivat viedä hengen tai aiheuttaa vakavia terveyshaittoja

Lääkeväärennökset ovat usein tehottomia, mutta ne saattavat myös sisältää aineita, jotka voivat olla jopa hengenvaarallisia. Terveydellisten riskien lisäksi laiton lääkekauppa ja väärennettyjen lääkkeiden tilaaminen saattavat aiheuttaa identiteettivarkauksia ja luottokorttipetoksia.

Lääkeväärennökset ovat miljardiluokan bisnestä. Ihmiset saattavat syyllistyä ajattelemattomuuttaan lääkerikoksen lisäksi myös huumausaine- tai dopingrikokseen. Laiton lääkekauppa on usein yhteydessä rikolliseen toimintaan, ja toimijat ovat samoja kuin huume- ja dopingkaupassa.

Netissä myydään runsaasti väärennettyjä lääkkeitä eikä tilatun lääkkeen aitoutta yleensä voida silmämääräisesti varmistaa. Etitsolaamia sisältäneistä takavarikoiduista eristä kahden tabletit näyttivät ulkoisesti samoilta kuin Pfizerin Xanax 2 mg  -tabletit ja kolmannen Rochen Valium-tableteilta. Väärennetyt Xanax-tabletit sisälsivät etitsolaamia noin 1,2 mg/tabletti ja väärennetyt Valium-tabletit noin 1,1 mg/tabletti.

Laittomia ja väärennettyjä lääkkeitä myydään ja markkinoidaan mm. roskapostien välityksellä.

 

Mediatiedote