Hyppää sisältöön

Tulli tutkii virolaista nuuskan salakuljetusorganisaatiota – liimattavilla rekisteritunnuksilla pyrittiin välttämään tullitarkastukset

Julkaisuajankohta 19.11.2018 20.00
Tiedote

Tulli tutkii nuuskan salakuljetukseen ja sen levitykseen liittyvää rikoskokonaisuutta, jossa epäillään Suomeen salakuljetetun vuoden 2018 aikana yhteensä noin 5 000 kiloa nuuskaa. Nuuskaa on myyty laittomille tukkukauppiaille, ja vältettyjen valmisteverojen määrä on yhteensä noin 2,2 miljoonaa euroa.

Tulli epäilee nuuskan salakuljetukseen liittyvässä rikoskokonaisuudessa päätekijäksi Virossa asuvaa keski-ikäistä virolaismiestä. Epäillyn epäillään järjestäneen vuoden 2018 aikana noin 5 000 nuuskakilon salakuljetuksen Ruotsista Naantalin, Turun, Tornion ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta Suomeen.

Tullin esitutkinnan mukaan vuoden 2018 maaliskuusta alkaen nuuskaa on salakuljetettu Suomeen useissa satojen kilojen erissä. Salakuljetuksiin on käytetty kaupallisessa liikenteessä olleita kuorma-autoja, asuntoautoja ja pakettiautoa. Tulli takavarikoi esitutkinnan aikana autojen liimattavia rekisteritunnuksia, joiden avulla salakuljettajien epäillään pyrkineen välttämään tullitarkastukset ja nuuskan takavarikoinnin rajanylityspaikoilla. Tulli pääsi virolaisen salakuljetusorganisaation jäljille oman rikostiedustelunsa avulla.

Laittomat nuuskatukkurit nuuskan levittäjinä

Tulli on tapauksen esitutkinnan aikana takavarikoinut virolaiselta salakuljetusorganisaatiolta useita Suomeen salakuljetettuja nuuskaeriä, joiden yhteenlaskettu nuuskamäärä on yli 950 kiloa. Lisäksi Tulli takavarikoi syyskuussa 2018 varastohalliin tehdyssä kotietsinnässä pakettiautosta ja varastosta yhteensä lähes 400 kiloa nuuskaa. Takavarikoidun nuuskan katukauppahinnan arvioidaan olevan pimeillä markkinoilla noin 380 000 euroa.

Ennen varastohallin kotietsintää Tulli otti kiinni varastoa hallinnoineen virolaismiehen, joka oli kiinniottohetkellä luovuttamassa nuuskalaatikoita toiselle miehelle. Lisäksi Tulli löysi kotietsinnässä varastosta useita tyhjiä kuormalavoja ja revittyä pakkausmuovia.

Tullin esitutkinnan mukaan salakuljetettu nuuska on päätynyt maahantuonnin jälkeen lyhyeksi ajaksi varastoon. Varastoinnin jälkeen nuuskaa on säännöllisesti myyty ja toimitettu suurissa erissä laittomille tukkukauppiaille, joiden epäillään levittäneen nuuskaa pääkaupunkiseudulla. Levitykseen päätyneen ja takavarikoidun nuuskan vältettyjen valmisteverojen määrä on yhteensä noin 2,2 miljoonaa euroa.

Virolaisen salakuljetusorganisaation toiminta on ollut suunnitelmallista ja organisoitua. Tulli epäilee rikoskokonaisuudessa 11 henkilöä, joista neljä on ollut vangittuina. Näiden lisäksi tukkukauppiaiksi epäillyt pääkaupunkiseudulla asuvat suomalaismiehet ovat olleet kiinniotettuina. Tulli on tutkinut tapausta törkeinä veropetoksina ja salakuljetusrikoksina. Tapauksen esitutkinta on vielä kesken 19. marraskuussa 2018. 

Mediatiedote