Hyppää sisältöön

Tulli takavarikoi 144 kiloa terveydelle vaarallisia lääkeväärennöksiä

27.6.2017 9.00
Tiedote

Tulli takavarikoi 144 kiloa lääkeväärennöksiä eli yhteensä noin 73 000 väärennettyä lääketablettia. Lääkeväärennökset salakuljettiin Kiinasta Suomeen, ja ne oli tarkoitus salakuljettaa edelleen Sloveniaan. Salakuljetusyrityksestä epäillään kahta suomalaista henkilöä.

Tulli takavarikoi 144 kiloa lääkeväärennöksiä eli yhteensä noin 73 000 väärennettyä lääketablettia. Lääkeväärennökset salakuljetettiin Kiinasta Suomeen, ja ne oli tarkoitus salakuljettaa edelleen Sloveniaan. Salakuljetusyrityksestä epäillään kahta suomalaista henkilöä.

Tulli takavarikoi syyskuussa 2016 noin 144 kiloa lääkeväärennöspakkauksia, jotka sisälsivät yhteensä noin 73 000 lääkeväärennöstablettia. Lääkeväärennösten pakkausmerkinnöissä esitetty koostumus ei vastannut pakkauksissa olevien tablettien sisältöä. Lisäksi pakkauksiin merkitty lääkeväärennöksien koostumus ja pakkauksissa olleiden tuoteselosteiden tiedot olivat ristiriitaiset.

Tullin epäilee lääkeväärennöksien salakuljetusyrityksestä kahta Kaakkois-Suomessa toimivan huolinta-alan yrityksen henkilöä. Lääkeväärennökset olivat lähtöisin Kiinasta, ja ne oli salakuljetettu Suomeen Hong Kongista. Tuotteiden ilmoitettiin olevan luontaistuotteita ja ravintolisiä.

Tullin esitutkinnassa selvisi, että lääkeväärennökset oli tarkoitus toimittaa Suomesta edelleen Sloveniaan. Sloveniasta valmisteita epäillään levitetyn erityisesti internetin välityksellä eripuolille Eurooppaa. Vastaavan tyyppisiä lääkeväärennöslähetyksiä epäillään salakuljetetun Suomesta Sloveniaan aiemmin kuusi kertaa touko–lokakuussa 2016. Tullin esitutkinnan mukaan lääkeväärennöksiä on lähetetty Sloveniaan noin 1 000 kilon edestä, mikä tarkoittaa arviolta noin 500 000 lääkeväännöstablettia.

Lääkeväärennökset sisälsivät synteettistä sildenafiilia

Tullin takavarikoimien lääkeväärennöksien kauppanimet ovat Almea Extra Power for Men, 69 Lab Resizer ja Durasan. Tullilaboratorion ja Fimean laboratoriotutkimuksissa lääkeväärennöksien todettiin sisältävän synteettistä sildenafiilia. Sildenafiilia ei mainittu missään lääkeväärennöksien tiedoissa. Sildenafiilin pääasiallinen lääkinnällinen käyttötarkoitus on miesten erektiohäiriöiden hoito.

Lääkeväärennösvalmisteet ovat vaarallisia niitä käytäville henkilöille, koska lääkeväärennösten koostumus ja niistä annetut tiedot eivät vastaa toisiaan. Erityistä vaaraa valmisteet aiheuttavat henkilöille, joille sildenafiilin käyttö on lääketieteellisten syiden perusteella poissuljettua.

Kansainvälistä yhteistyötä

Tulli on antanut tapauksesta ilmoituksen EU:n lääkevalvontaa tekeville viranomaisille.

Asiaa on tutkittu yhteistyössä Kiinan, Latvian, Slovenian ja Viron toimivaltaisten viranomaisten sekä EU:n poliisiviranomaisen Europolin kanssa. 

Tulli on tutkinut Suomessa asiakokonaisuutta törkeänä veropetoksena, törkeänä kirjanpitorikoksena, salakuljetuksena ja veropetoksena. 

Tullin esitutkinta on keskeisiltä osiltaan valmistunut ja tapaus siirtyy syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastolle.

Lehdistötiedotteet