Hyppää sisältöön

Tulli takavarikoi 1 800 Subutex-huumelääketablettia

26.1.2019 7.00
Tiedote

Tulli paljasti marraskuussa 2018 Subutex-huumelääketablettien luvattoman maahantuonnin. Tabletit tuotiin Ranskasta Viron kautta Suomeen, jossa ne oli tarkoitus levittää edelleen Turun seudulle. Tulli on tutkinut tapausta törkeänä huumausainerikoksena.

Tulli pysäytti kaksi Subutex-huumelääketablettien luvattomasta maahantuonnista epäiltyä viime marraskuussa Helsingin Länsisatamassa heidän saapuessaan matkustaja-aluksella Tallinnasta Suomeen. Epäiltyjen hallusta Tulli takavarikoi noin 1 800 tablettia, jotka oli kätketty epäiltyjen maahantuomien olutlaatikoiden sisälle.

Yli 7 000 käyttöannoksen takavarikko

Tullin esitutkinnan mukaan Subutex-huumelääketablettien luvattomasta maahantuonnista epäillään kolmea henkilöä. Kaksi epäillyistä matkustivat eri aikoihin Suomesta Ranskaan, jossa he hankkivat tabletit paikalliselta huumausaineiden myyjältä. Toinen epäillyistä palasi Suomeen, ja toinen matkusti huumelääketablettien kanssa Ranskasta Viroon. Kolmas epäillyistä tapasi Viroon matkustaneen epäillyn Virossa, josta he toivat tabletit luvattomasti Suomeen.

Tullin takavarikoimien Subutex-tablettien katukauppa-arvo olisi ollut yhteensä noin 63 000 euroa. Suonensisäisesti käytettynä Tullin takavarikkomäärästä olisi saanut yhteensä noin 7 200 käyttöannosta. Huumelääketablettien vaikuttava aine on buprenorfiini, ja Subutex on sen yleisin kauppanimi.

Tulli on tehnyt tapauksen esitutkinnan aikana yhteistyötä muiden Suomen ja EU-maiden esitutkintaviranomaisten kanssa. Tapauksen esitutkinta on päättynyt, ja se on siirtynyt syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjänvirastoon.

Lehdistötiedotteet