Hyppää sisältöön

Tullen undanröjde produktförfalskningar till ett värde av cirka 2,1 miljoner euro från marknaden år 2018

26.3.2019 9.00
Pressmeddelande

I EUIPO:s och OECD:s nyaste undersökning konstateras att den internationella handeln med förfalskningar och olagligt tillverkade produkter har ökat.

Värdet på produktförfalskningar och olagligt tillverkade produkter i världshandeln uppskattas vara så högt som 509 miljarder dollar, vilket är cirka 3,3 procent av värdet på hela världshandeln. Undersökningen baserar sig på global tullstatistik för år 2016.

I undersökningen har också handeln med produktförfalskningar och olagligt tillverkade produkter i Europeiska Unionen granskats närmare. Resultaten visar att förfalskade och olagligt tillverkade produkter till ett värde av cirka 121 miljarder fördes in i EU år 2016, vilket är cirka 6,8 procent av EU:s totala import. Motsvarande andel år 2013 var fem procent.

Den ökade näthandeln syns i förfalskningsbusinessen

I Finland stoppade och granskade Tullen år 2018 mera än 126 000 produkter som misstänktes vara produktförfalskningar eller olagligt tillverkade. Värdet på de produkter som togs bort från marknaden var cirka 2,1 miljoner euro. Bland produkterna som stoppades och produktförfalskningarna som förstördes under tullkontroll fanns bl.a. spelkonsoler, elgitarrer, smarttelefoner och batterier till smarttelefoner samt kläder och skor.

Den ökade näthandeln syns starkt i förfalskningsbusinessen. Produktförfalskningarna anländer till Finland främst som post och expressfrakt. Det stora antalet försändelser utgör en utmaning i tullbevakningsarbetet.   I utlandsposttrafiken rör sig tiotals miljoner postpaket årligen och för att hitta en produktförfalskning krävs det nästan alltid att paketet öppnas.

EUIPO:s och OECD:s rapport kan läsas i sin helhet här:

https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/trends-in-trade-in-counterfeit-and-pirated-goods

Pressmeddelande